Løland fra sykkellaget Uno-X smilte fra øre til øre fra han passerte målstreken på torvet i Hønefoss søndag ettermiddag. Det var hans første seier i seniorklassen, men det er ikke hans første seier på Ringerike.

– Jeg vant junior-NM her for tre år siden, så Ringerike er helt spesielt for meg, sier han.

Løland vant spurten foran Andreas Stokbro Nielsen fra Team Coop og Ludvik Holstad fra Lillehammer CK.

Fra skøyter til sykkel

Det begynner å bli en stund siden Bergen sist hadde et kontinentallag på sykkel, og det er ikke hver dag en bergenser dominerer på toppen av pallen i et seniorritt. Lenge har askøyværingen Odd Christian Eiking vært den store lokale sykkelprofilen.

– Alle jeg syklet med på min alder i Fana har lagt opp, og jeg kunne fort vært en av dem selv, forteller Løland til BA.

Egentlig var det skøyter han drev med i Fana, men så oppdaget han sykkelsporten ved en tilfeldighet. Talentet ble bitt av basillen, og da han skulle begynne på videregående høsten 2017 tok han valget som skulle bli avgjørende for at han ennå satser på sykling.

– Jeg valgte å flytte til Bærum for å gå på toppidrettsgymnaset NTG der. Der klaffet i grunn alt fra start, og fokuset ble bare skole og sykkel. Jeg er ikke sikker på at det hadde vært slik om jeg hadde blitt boende i Bergen, der alle kompisene er. Da hadde jeg kanskje fått noe andre ting å tenke på også, ler han.

Løland byttet også fra Fana IL til Ringerike Sykkelklubb. En klubb som er kjent for å legge godt til rette for sine utøvere.

Da han var førsteårs senior fikk han tilbud om å være den del av utviklingslaget til Uno-X.

Men så kom pandemien.

En uventet sjanse

– Koronaen gjorde jo at det bare ble én samling den første sesongen, så det var jo egentlig ingenting, forteller 20-åringen.

Så startet Uno-X et profflag, og det betød at utviklingslaget Løland var en del av skulle ta steget opp til å bli en kontinentallag, altså steget under proffnivået.

– Da skulle det gjøres flere forandringer, og egentlig hadde jeg regnet med at jeg ikke fikk være med videre. Så jeg ble litt overrasket da jeg fikk beskjed om at jeg var med, innrømmer fanabuen.

Det lokale sykkelhåpet mener selv at laget han er på er det beste for ham nå. Opplegget er proft, og så lenge han bor hjemme har han ikke all verden av utgifter. Han kan ha fullt fokus på syklingen.

– Sånn sett var det veldig godt å ta min første seniorseier nå, slår han fast.

På kort sikt er blant annet U23-utgaven av Giro d'Italia det store målet, men i bakhodet ligger også drømmen om å følge Odd Christian Eiking ut i profftilværelsen.

– Det er selvsagt det store målet, og jeg er i et miljø der jeg tror jeg kan klare det nå. Alle forutsetningene er der, sier Løland, som ikke har angret på at han dro på skole i Bærum for å bli en toppsyklist.