– Her var det godt å ligge, veldig bra! sier Milica Psica, som alt har lagt seg i soveposen på sengen han har plukket ut.

Han, og et titalls andre rumenere, har nettopp ankommet Lynghaugen 2 i Fyllingsdalen. Her er det tak over hodet og tørre sengeplasser, en skarp kontrast til gårsdagens natt utenfor inngangspartiet til Rådhuset.

Nok en natt ute i kulden, var det han og de andre fryktet. Men onsdag ettermiddag hadde sosialbyråd, Katrine Nødtvedt, funnet et alternativ.

Like før klokken 22 ankom rumenerne Lynghaugparken, eskortert av sosialbyråden.

– Jeg er lei meg for at du måtte sove ute i går, sier Nødtvedt til Ginu Toader.

– Ja, det var kaldt, svarer han.

– Jeg tror vi har funnet en løsning nå, sier Nødtvedt.

– Vi har jobbet intensivt

– Vi sov bare fire timer i natt. Det var for kaldt, det var så masse vind, sier Valeriu Zalar.

– Det er utrolig at man får noe søvn i det hele tatt, svarer Nødtvedt.

Kommunen satte opp senger på skolen i Fyllingsdalen i 20-tiden onsdag.

– Jeg er bare veldig glad for at vi fant en løsning for i kveld. Vi har jobbet intensivt med dette disse dagene, og det var den tiden det tok for å få på plass denne løsningen nå.

Nødtvedt sier kommunen jobber på spreng med å fikse en permanent løsning. Hun håper å bruke det gamle aldershjemmet på Kalfaret til formålet.

– Det er litt som må gjøres, men det ser ut som vi kan få noe til på noen dager. Det er ikke et permanent tilbud, men en mer varig løsning enn vi har nå.

Dette er saken

  • Bymisjonen har i flere år tilbudt overnatting til bostedsløse i Bergen. I mai i år gikk avtalen i Bergen sentrum ut, uten at noe nytt tilbud stod klart.

  • I juni fikk de på plass en midlertidig løsning i Blå Kors sin kafé i Bergen sentrum. Kontrakten med Blå kors varte opprinnelig til 1. september, men ble siden utvidet til 1. november.

  • Tilbudet har vært brukt av fattige tilreisende, hovedsakelig fra Romania.

  • Denne brukergruppen står fra 1. november uten et overnattingstilbud.

  • Brukerne har fått beskjed av byrådet om at de må søke Nav om støtte til midlertidig botilbud eller hjemreise.

– Det er veldig kjekt at de nå får sove under tak. Så blir det et par netter her, og så håper vi å være klar med en løsning på Kalfaret hvor det er gangavstand til sentrum.

– Glad de slipper å sove ute

Daglig leder i Robin Hood-huset, Marcos Amano, sier til BA at de er fornøyd med at kommunen har kommet frem til en midlertidig løsning.

Han mener imidlertid at de har brukt for lang tid på saken.

– Jeg forventer at kommunen holder på den midlertidige løsningen helt til de har noe permanent på plass. Hvor den permanente løsningen kommer, får være opp til dem, men vi er veldig glad for at det har kommet på plass en løsning så folk slipper å sove ute i kulde, vind og regnvær. Samtidig så synes jeg det er trist at det måtte gå så langt at de måtte sove ute før det kom noe på plass, sa Amano til BA tidligere onsdag kveld.