Spania er det nest hardest koronarammede landet i Europa, etter Italia. I hovedstaden Madrid er sykehusene så fulle at pasienter må ligge i parkeringshuset og legene må prioritere hvem som skal reddes.

Det kunne VG melde tirsdag formiddag. Da hadde 2696 mennesker dødd som følge av koronaviruset i Spania.

14. mars erklærte Spanias statsminister, Pedro Sánchez, unntakstilstand i landet, og det er nå i praksis portforbud. Dette skjedde to dager etter at Norge stengte skoler og barnehager.

– Helt stille

Musikeren og bergenseren Kristoffer Storjohann (47) fra Bergen flyttet til Madrid i 2013. Da tiltakene ble iverksatt i den spanske byen for en drøy uke siden, tømtes gatene for både menneske og biler.

– Madrid er til vanlig en ganske bråkete og forurenset by. Nå er det helt stille, og luften er frisk. Det er veldig rart, forteller han over telefon fra leiligheten sin, som ligger like ved Plaza Mayor.

Han forteller at man kun kan forlate bostedet sitt hvis man må gjøre en jobb som er høyst nødvendig, eller hvis man skal på matbutikken eller på apoteket.

– Her kan man få bøter bare man går ut døren, og jeg har sett og hørt folk bli stoppet av politiet på gaten. Bøtene er på mellom 600 og 1000 euro, sier Storjohann.

Korøvelse over Skype

Han drar på butikken omtrent annenhver dag. Der er det lange køer, med én meter mellom hver person. Tiden hjemme går til låtskriving og studiojobbing, men han prøver også å trene litt.

Koret han er en del av, har hatt øvelse over Skype. Ikke helt ideelt, forteller han, men det fungerte greit nok. Han har også prøvd seg på trenden med å livestreame konserter.

Som musiker er han imidlertid vant med å bruke mye tid i studio for seg selv, og han opplever at situasjonen har gjort det enklere for ham å konsentrere seg om musikken. Han forteller likevel at det til tider blir ensomt, og at han bruker telefonen mer enn før for å holde kontakten med folk.

– Det jeg har lært av den første uken, er at det gjelder å holde døgnrytmen og trene litt hjemme. Det kan jeg absolutt anbefale hvis det blir strengere i Norge. Man lærer seg også å sette pris på helt enkle ting. Dette vil nok sette dype spor, sier Storjohann.