Gå til sidens hovedinnhold

Her kan rusavhengige få korona-behandling

Artikkelen er over 1 år gammel

Personer med rusproblematikk er ekstra sårbare for koronaviruset. Nå åpner Helse Bergen en egen post for denne gruppen.

Flere har uttrykt bekymring for personer med rusproblematikk under koronakrisen. De har oftere kroppslige sykdommer og er sånn sett ekstra utsatt for viruset.

– Og vi er bekymret for at mennesker med rusproblematikk har andre prioriteringer enn smittevern og håndvask i en tøff hverdag. Det er klart vi er redde for at denne gruppen i større grad vil bli smittet enn andre, sier Else-Marie Løberg, direktør for Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen.

Åpnet ny post

Mandag åpnet Avdeling for rusmedisin en egen post for koronasmittede personer med rusproblematikk.

Den er åpen for alle personer med behov for rusbehandling. Posten har foreløpig plass til ni personer, men kan utvides dersom det trengs flere plasser.

– Vi har foreløpig ingen pasienter med koronasmitte i vår avdeling, men fra i dag er vi klar til å ta imot pasienter som er smittet, forklarer Løberg.

Den nye posten ligger i Moldbakken i nærheten av Sandviken sykehus. Der vil det være stort fokus på smittevern, og pasientene blir skjermet fra de andre avdelingene.

Vi er svært bekymret

– Posten skal ta vare på andre pasienter, sånn at de ikke blir smittet, og sørge for at de som er smittet får god oppfølging hos oss, forklarer Løberg.

Posten behandler folk med milde og moderate symptomer av koronaviruset. Hvis sykdommen blir mer alvorlig, må de inn på sykehus.

– Vi er svært bekymret for hvordan koronaviruset blir for mennesker med rusproblemer. Våre medarbeidere så raskt at vi må strekkes oss langt for å ivareta de mest sårbare, sier Løberg.

Mest opptatt av forebygging

Annette Svae i Foreningen for Human Narkotikapolitikk Vestland er glad for den nye posten.

– Fra vår side håper vi jo at de ikke får bruk for den, men jeg er veldig glad for at de har opprettet den, sier Svae.

Hun er mest opptatt av det forebyggende arbeidet, altså å forhindre at personer med rusproblematikk blir smittet i første omgang. Derfor ønsker de blant annet lavterskelutdeling av substitusjonslegemidler for å forhindre at personer i miljøet møtes i uhygieniske og lite kontrollerte former.

– Hvis dette begynner å spre seg i miljøet, så venter vi at det sprer seg raskere enn andre steder fordi grupperingen ikke har mulighet til å følge opp hygienekravene i like stor grad, og lavterskelsentrene er stengt i tillegg. De vil nødvendigvis fortsette å treffes, for de er avhengige av illegale stoffer, sier Svae.