Torsdag kom omsetningstallene for brukte boliger for første kvartal i 2019.

De viser at Bergen vest har størst prisutvikling med 3,8 prosent.

Se hele tabellen under.

Fredrik Søreide er regionleder i Hordaland hos Krogsveen.

At det har vært størst prisvekst i Bergen vest, ser Søreide i sammenheng med den store byggeaktiviteten som har vært langs bybanetraseen i sør.

– Der vil man naturlig få en roligere prisvekst enn i Bergen vest hvor det ikke har vært like stor tilgang på nybygg, sier han.

Kvartalsvis prisutvikling:

Bergen nord/øst 2,6 prosent
Bergen sentrum 3,2 prosent
Bergen sør 3,4 prosent
Bergen vest 3,8 prosent
Askøy 3,1 prosent
Bjørnafjorden 3,7 prosent

Prisveksten på Os ser Søreide i direkte sammenheng med den nye motorveien mellom Os og Rådal.

– Vi vil nok se en enda sterkere vekst på Os også i årene som kommer. Det er samme effekt som vi så da det ble kjent hvor bybanetraseen skulle gå. Da steg leiligheter langs Inndalsveien med flere hundre tusen kroner omtrent over natten, sier Søreide.

Saken fortsetter under bildet.

– Perfekt marked

Regionlederen sier kvartalstallene er i tråd med det man hadde sett for seg da man gikk inn i 2019.

– Det startet bra i januar, før det kom en nedgang i februar. Deretter fikk vi en sterk mars, faktisk sterkes i landet. Det som har vært overraskende i første kvartal, er at det ikke er enda flere boliger til salgs, sier Søreide til BA.

På Vestlandet ble det lagt ut 2465 boliger i første kvartal.

– Det ble solgt 1500 bruktboliger i Bergen første kvartal. Det er 90 mer enn samme periode i 2018. Omsetningstiden er på 40 dager, nøyaktig det samme som i fjor. Markedet tar unna boligene som kommer ut, noe som viser at vi har et sunt marked, mener Søreide.

Nå er han spent på hvor stort volumet av brukte boliger blir i neste kvartal, og lover at de som er på boligjakt kan glede seg til påske.

– Vi har sett en økning de siste tre ukene hvor det har kommet 200 nye boliger på markedet hver uke. Jeg tror det kommer til å smelle nå i påsken, og vi har mange nyheter som kommer ut i løpet av de neste ukene, sier Søreide som betegner boligmarkedet nå som «perfekt».

– Det er en fin harmoni mellom tilbud og etterspørsel, vi har ikke en galopperende prisutvikling, og vi har en fornuftig rente.

Rekordomsetning av brukte boliger

Aldri før har det vært omsatt flere brukte boliger på Vestlandet i årets første kvartal enn i år.

De ferske kvartalstallene fra Eiendom Norge viser at det ble solgt 2141 brukte boliger på Vestlandet i første kvartal 2019. Totalt ble det lagt ut 2465 boliger for salg i samme periode.

Det nest beste salgsåret var 2015 med 2119 bruktboligsalg på Vestlandet.