– Jeg håper jeg kan finne mer ut om arbeid her, og møte andre ukrainere, forteller Tatyana Razabova (46).

Hun kom til Bergen fra krigsherjede Kharkiv for en måned siden, hvor hun jobbet i et advokatfirma.

– Mange har spørsmål

Razabova er en av mange ukrainske flyktninger som onsdag besøkte Grieghallen, hvor Bergen kommune arrangerte informasjonsmessen «Bergen for Ukraina».

Alt fra politi, banker, frivillige organisasjoner, speideren, idrettsorganisasjoner og kirken var tilstede, for å gi all mulig informasjon til våre nye landsmenn.

– Vi vet at mange har spørsmål rundt blant annet språkopplæring, hvordan de kan komme raskt i gang med jobb og spørsmål om bosetting, forteller byråd for kultur, mangfold og likestilling, Katrine Nødtvedt (MDG).

Hun har arbeidet mye med flyktningsaken i Bergen siden de første ukrainerne ankom for over mer enn måned siden.

–Jeg har inntrykk av at mange har syns dette har vært nyttig. Mange har hatt konkrete spørsmål, og det virker som at de vet hvor de skal henvende seg.

Blant de som var til stede for å hjelpe de ukrainske flyktningene, var Brynhind Lyssand Eide og Endre Laukeland, ledere for politiets forebyggende avdeling i henholdsvis sentrum og Bergen Nord.

– Det er mange ulike spørsmål ukrainerne ønsker å få svar på: Noen venter på svar på søknad om kollektiv beskyttelse, og noen har levert passene på Råde og lurer på hvor de er, sier Laukeland.

– Så er det mange spørsmål rundt registrering, forteller Lyssand Eide.

Forteller historiene til andre flyktninger

Da Kateryna Tretiakova (21) måtte forlate hjemland, falt valget på Norge, hvor tanten allerede hadde bodd i ti år.

I Kyiv jobbet Tretiakova som fotograf, og 21-åringen har brukt tiden i Bergen på å gjøre bergenserne bedre kjent med ukrainernes historier.

– Jeg besøker mottakssentre, snakker med folk og lager portretter av dem. Jeg ønsker å lage en oversiktlig nettside, men nå bruker jeg sosiale medier til å spre historiene.

Via Instagram har Tretiakova fortalt ukrainske flyktninger i Bergens personlige beretninger. Selv deltok hun på messen i Grieghallen for å oppsøke fellesskap med fokus på fotografi.

– Jeg tror på kraften i historier, og jeg er glad de fleste nordmenn ikke vet hvordan det er å våkne av flyalarmer. Det er vanskelig å være aktiv om man ikke har en følelsesmessig tilknytning til saken, og jeg tror at når man får høre ekte folks historier, så kan man føle det på kroppen. Nå er Ukraina et skjold for Europa mot Russland, og derfor mener jeg det er så viktig å ikke la historien svinne hen.