Bybanen

– Uansett når vi tar Bybanen så er den stappfull. Vi har gym på Fana Arena og tar banen i 12-tiden, og selv da er den full.

Sett opp flere baner eller heng på flere vogner!

Natalie Bildøy, Sara Kartfjord og Julie Landro (alle 16)

Helse Bergen

– Klokken 1219 lørdag 14. januar fikk jeg en melding på telefonen om å møte på ortopedisk avdeling klokken 0805 tirsdag 17. januar. Jeg kunne gå inn på helsenorge.no for mer info, sto det, men jeg er ikke på data i det hele tatt.

Jeg hadde ingen time på Haukeland, og lurte på om det kunne være min mann det gjaldt. Jeg hadde også fått med meg at det er 1500 kroner i gebyr for ikke å møte! Søndag ringte jeg Haukeland, men fikk beskjed om å ringe igjen mandag morgen.

Mandag snakker jeg med en hyggelig dame som finner journalen min og ser at jeg ikke skal til operasjon. Jeg hadde vært til kontroll på poliklinikken i oktober, og da var det gått så lang tid siden jeg skadet tåen at den hadde helbredet seg selv.

Nå er jeg en oppegående 90-åring, men for eldre, eller andre ikke-digitale er det forferdelig å få en melding om at de skal opereres og hvis de ikke møter får de gebyr på 1500! De kan ikke sende ut noe slikt en helg, når ingen kan svare i telefonen!

Inger Lill Johansen

Urettferdig

– Vi bor på Bønes og går på Lynghaug skole. Noen får gratis skolebuss, andre må betale selv, fordi de bor noen meter nærmere. Vi synes det skulle være likt for alle!

Jenter, snart 14

Svar: Hei, jenter snart 14. Jeg forstår at dere synes det er urettferdig at noen elever får gratis skoleskyss, mens andre må betale selv. Hvem som får gratis skoleskyss, er vedtatt av Stortinget i opplæringsloven. De har bestemt at de elevene som har over fire kilometer til ungdomsskolen har rett til gratis skyss, mens de som har kortere vei kan gå, med mindre skoleveien er særlig farlig eller vanskelig.

Linn Katrin Pilskog

Byråd for barnehage,

skole og idrett

Strømkostnader AdO Arena

– For meg virker det som er angitt som strømkostnader og mulige innsparinger for Ado Arena merkelige. Med unntak av to varmepumper som drives elektrisk for gjenvinning fra avløpsvann fra garderobeanlegget og avkastluft fra svømmehallen skjer all oppvarming i bygg og basseng med fjernvarme. Elektrisk kraft går til lys, motordrifter som vifter og pumper og andre elektriske duppeditter. Vi kan jo håpe at angitte sakskostnader gjelder energi inklusiv fjernvarme.

Geirmund

Svar: Det er riktig at energikostnadene i Ado Arena kommer fra strømnettet og fjernvarme, og inkluderer begge deler.

Det er som kjent energikrevende å drive et stort svømmeanlegg, men da er det fint å vite at det benyttes av ca. 365 000 badeglade hvert år. Barn får viktig svømmeundervisning, ungdom får drive sunn idrett, familier får glede og rekreasjon. I tillegg får mange voksne god mosjon. Ado Arena gir et viktig bidrag til en bedre folkehelse i Bergen.Beste hilsen

Håkon A. Egeberg Johansen, direktør, Ado Arena

Glede

– Vi blir glad av venner, fotball, basketball og musikk. Vi hører på alt mulig, r & b, afromusikk og rap. På skolen liker vi gym og friminuttene best. Vi er glade i livet. Og nå kan vi også øvelseskjøre. Det er gøy å være 16 år i Bergen.

Gutter (16)

Rulleskøyter

– Bergen skulle hatt en rulleskøyteklubb. Et klubb hvor man kunne være sammen og ha det gøy. Et sted for alle aldre, men det kunne vært flere baner slik at du fikk være med dem på din alder. Eventuelt kunne man brukt banene til forskjellig tid.

Frøya Lisbeth Sandven (13)

Katter

– Dyr gjør meg glad, og spesielt katter. De er kosete og kjekke å ha i hus. Selv har jeg to katter, en på ett år og en på 5 måneder.

Mirren (12)

Damer

– Hva som gjør

meg glad?

– Fint vær og fine damer.

Leon (19)

NEI til kunstig intelligens!

– Politikere verden over er engstelige for den raske utviklingen av kunstig intelligens. Forskerne som driver med utvikling av kunstig intelligens mener vi om kort tid vil ha sentrale datasystemer som vil ha full kontroll over menneskers gjøren og laden, når vi står opp, hva vi spiser, hvilke gjøremål dagen bringer, griper inn i datasystemet i våre hjem, våre biler, støvsugere, hva vi skal få se på TV og ikke skal se, hvilke reklamer som passer for den enkelte, osv. Vårt dagsprogram blir lagt av computere, og vi får svi om vi ikke gjør som høyttaleren på veggen befaler.

Vi er på vei mot et samfunn der computere og satellittsystemer styrer våre liv, våre beslutninger, vår infrastruktur og alt vi mennesker ellers i dag ser på som det enkelte menneskes ansvar og rett til.

Vi må ikke få en slik verden, hvor computer-maskiner skal styre alt i vår hverdag. Noen mener at «vi kan ikke stanse utviklingen». Tull og tøys! Visst kan vi det! Det er bare for politikerne å bestemme at videre utvikling av den slags er å se på som kriminalitet av første grad! At de bedrifter i verden som driver med forskning og «utvikling» av kunstig intelligens blir forbudt, og videre arbeid med slikt gir fengsel etter amerikansk målestokk. Menneskets hjerne skal aldri erstattes med digitale maskiner som skal tenke for oss og bestemme over oss! Oppegående mennesker som er i stand til å se konsekvensene av dette «fremskrittet», må påvirke ledende politikere til å stanse denne galskapen – før det er for sent! Vi mennesker skal alltid ha rett og mulighet til å bestemme over våre egne liv og gjøremål! Vår egen intelligens trenger så aldeles ikke kunstig konkurranse! Slikt må bekjempes med alle midler! Å sove i timen nå kan koste oss vår frihet som selvstendig, tenkende individ.

Terje Haugom,

samfunnsdebattant

Les flere summetoner her: Tar de fra meg lappen, fratar de meg muligheten til å jobbe