I forbindelse med testingen fyller brannvesenet bybanetunnelen mellom Kristianborg og Oasen med røyk, for å teste ut ventileringsfunksjonen på deres splitter nye brannslukkingsroboter.

Det er det Gerhard Czejka, som jobber for den østeriske produsenten LUF, kaller det.

– Disse er fjernstyrte og går på belter. Så har de store vifter til ventilering av røyk, men også brannslukkingsutstyr. I tillegg er roboten veldig sterk, og kan hjelpe med å berge og flytte ting.

– Får håpe de ikke trenger å bruke dem

Akkurat denne søndagen er det imidlertid robotens evne til å ventilere som blir satt på prøve. Om det blir mye røyk i en tunell, vil det være hendig å kunne bruke en slik Luf som, ifølge Czejka, kan ventilere 200.000 kubikkmeter i timen.

– Så om du har to slike med deg i en røykfull tunnel som denne, får du erstattet all luften i løpet av 30 minutter, anslår Czejka.

På den måten vil det være mye lettere for brannvesenet å gå inn i tunnelen for å få utført jobben sin.

Også Arild Tveit fra Bybanen Utbygging var på plass for å overvære testingen. Han sier det nye utstyret vil passe perfekt om det skulle dukke opp uoversiktlige og farlige situasjoner i tunnelen.

– Så får vi jo håpe at brannvesenet ikke skal trenge å bruke dem i det hele tatt.

Bybanen snur på Kronstad mens testingen pågår, forteller Tveit.

Som følge av testingen vil Bybanen vil være innstilt på strekningen Fyllingsdalen terminal - Kronstad frem til klokken 1500.

Bybanen kjører som normalt mellom Kaigaten og Kronstad.