Gå til sidens hovedinnhold

– Her trengs det noe fargerikt

Artikkelen er over 2 år gammel

Utspillet kom fra BKK og ble godt mottatt blant byens kreative krefter. I alt tredve el-skap ble med ett både fargerike og artige å se på. Men hva er skjedd? Nå er de blitt både grå og triste igjen?

I mange år hadde byens mange el-skap bare stått der. Når de var ensartede grå og heller kjedelige innbød de til både plakatklistring og tagging.

Tenkte nytt

Det var før en begynte tenke nytt.

En liten rundtur i Bergen sentrum sommeren for syv år siden viste at man hadde nådd frem med det nye budskapet.

Prosjektleder Kristi Guldberg kunne den gangen fortelle BA at hun hadde fått respons fra personer tett opp til sekstiårsalderen og helt ned til tolvåringen.

Ideen om å bruke sprayboks-kunst av beste sort kom fra publikumskontakten Gunnar Ramsdal hos kraftgiganten.

Opplegget bygget på erfaringene fra andre byer i utlandet.

Når man der hadde fått opp heldekkende dekor på store flater, ble denne også respektert – og man unngikk tagging.

Her i byen begynte vi med 15 el-skap, men dette ble så utvidet til tredve.

Dessverre, har det vært de siste årene blitt langt mellom hver gang el-skap har fått en ansiktsløftning – og dermed vendte mange uønskede tilbake.

På Kokstad ante man ikke helt hva som var skjedd, om avtalen med kommunen var utgått på dato, eller ...?

– Det står iallfall ikke på oss. Skapene står nå der, og BKK Nett er med videre om dette er ønskelig, forteller kommunikasjonsrådgiver Anne Mette Tuvin.

Hos BKK så en seg imidlertid nødt til å skru tiden tilbake – og male grått igjen!

Hos Bergenhus og Årstad kulturkontor som sto for kontakten ut mot gatekunstnerne, forsikrer en at BKK-avtalen fortsatt står ved lag.

Om det var interessen hos graffitikunstnerne som dabbet, eller om kommunen ikke la nok skjel i informasjonen, skal være usagt.

Mest sannsynlig er det en kombinasjon av begge deler.

I dag er det spesialkonsulent Kari Sandtorv ved Bergenhus og Årstad kulturkontor som har et ønske om at kunstnerne melder seg.

– Vi har kanskje ikke vært flinke nok til å markedsføre opplegget siste tiden, sier hun – og håper inderlig at byens mange gatekunstnere finner gnisten igjen.

Sandtorv peker på at retningslinjene har vært de samme hele tiden.

Send inn søknad

– Alle som ønsker å være med, må søke. Gå inn via aktiv-kommune.no, Bergen kommune, og skriv el-kunst. Da skal det komme opp et skjema som kan benyttes. Hvis dette virker tungvint, kan man sende sms med ønsket sitt til min mobil på nr. 48072432.

Før godkjennelsen må en legge frem en skisse over hva en ønsker å male på skapet.