– Jeg har gitt meg selv 24 timer på å bli ferdig med skuffelsen, sier domprost og fungerende biskop i Bjørgvin, Gudmund Waaler.

Waaler var, noe overraskende, ikke på listen over de tre finalekandidatene til ny biskop i Bjørgvin, som ble offentliggjort fredag.

De seks kandidatene som ble kjent i november er nå barbert ned til tre. De er:

  • Kjersti Gautestad Norheim, sokneprest i Birkeland menighet
  • Ragnhild Jepsen, domprost i Nidaros
  • Sunniva Gylver, sokneprest i Fagerborg menighet

Nesten 500 år med menn

Dermed er det klart at den 35. biskopen i Bjørgvin etter reformasjonen i 1537 blir den første kvinnen.

– Det er tydelig at det er ønske om å få en kvinnelig biskop. Det er tre gode kandidater, så dette blir bra uansett. Jeg ønsker dem lykke til, sier Waaler, før han legger til:

– Nå heier jeg på Kjersti.

Blant finalekandidatene er altså Kjersti Gautestad Norheim, sokneprest i Birkeland i Fana, den eneste lokale. Hun fikk også størst andel av stemmene, og må derfor anses som en favoritt.

– Dette er veldig spennende. Jeg er utrolig takknemlig for tilliten, sier Norheim til BA.

– God, bergensk tradisjon

Norheim var ikke blant de fem opprinnelige kandidatene til bispedømmerådet, men kom inn fra sidelinjen etter en underskriftskampanje. Nå kan hun altså bli den som sitter igjen som biskop til slutt.

– Utviklingen er litt overraskende. Det er jo i god, bergensk tradisjon, med omkamper og slikt. Jeg må smile litt. Men jeg er som sagt veldig takknemlig.

Hun synes at det er vanskelig å si noe om egne sjanser.

– Vi er tre kandidater igjen, konstaterer hun.

At de tre kandidatene alle er kvinner, gleder henne.

– I utgangspunktet tenkte jeg at det viktigste er at vi får en god biskop – jeg jobber jo som prest her selv. Men det er klart at jeg som kvinnelig prest synes at det er flott at den nye biskopen blir en kvinne.

Kirkerådet avgjør

Bispedømmerådet i Bjørgvin og biskopene i Norge skal nå komme med sine anbefalinger til Kirkerådet om hvem de mener bør bli biskop.

Kirkerådet foretar så individuelle intervjuer, før de kommer med sitt endelige vedtak om hvem som skal ansettes på sitt møte i Bergen 9. til 10. februar.

Den nye biskopen vil bli vigslet i Bergen 16. april.