Fire personer fikk gebyr for å ha droppet beltet mandag. Til sammen ble 575 biler kontrollert for bilbelte-bruk.

– Selv på korte avstander skal beltet brukes. Og det skal brukes på riktig måte, skriver Synnøve Stølen i Statens vegvesen i sin rapport etter kontrollen.

Men beltebruken var ikke det eneste som ble kontrollert.

– Politiet tok promillekontroller og kontrollerte mobilbruk. En ble tatt for mobilbruk, opplyser veivesenet.

Nå koster det hele 9700 kroner å bli tatt for å bruke mobilen mens du kjører bil. I tillegg kan du få tre prikker i førerkortet.

– En del gebyrer

Under kontrollen på Voss ble det også avdekket feil på ABS-systemet hos to kjøretøy, og et annet kjøretøy hadde nedslitte bremseklosser «til stålet», opplyser Stølen. Sistnevnte fikk kjøre til nærmeste verksted.

Et kjøretøy hadde sotet baklyktene og blinklysene. Føreren fikk også påpekt feil ved eksosanlegget. Veivesenet krevde at eksosanlegget må bygges tilbake til original stand, og de sotede lyktede må inn på en trafikkstasjon for å fikses.

Bekymret

Under kontrollen ble det også delt ut bøter og henvisning til verksted for manglende merking av utstikkende last, ulovlig solfilter, manglende eksospotte, påmontert rattkule, og rust langs kanalen på kjøretøyet.

– Vi hadde også en del gebyrer på vognkort, førerkort, svarte merker på skilt og gebyr for å transportere flere personer enn det kjøretøyet er godkjent for, skriver Stølen.

Feilene bekymrer veivesenet.

– De fleste manglende gikk på defekte lys og feil lysbruk, og i denne årstiden vi nå er inne i er det svært viktig å sjekke at lysutstyr på kjøretøyene virker. Statens vegvesen ber derfor førere og bileiere om å ta en ekstra sjekk på dette før en skal ut å kjøre, skriver kontrolløren.