Gå til sidens hovedinnhold

Holdt tett om privatfly og luksushotell

Artikkelen er over 6 år gammel

BA spurte Drevland ut om turen til Venezia for to uker siden. Da fortalte hun aldri at hun dro med privatfly, heller ikke at hun hadde gjester med på luksushotellet hvor hun bodde i to døgn.

Alt dette kom for en dag i går. Hun bodde på et luksushotell i Venezia  og hun hadde sin egen sønn med. Hun dro tur-retur med rederiets privatfly. 

Trude Drevland sa i går til Bergens Tidende at hun aldri ble spurt ut om turen til Venezia av BA, da BA i slutten av mai omtalte cruisereisen til henne og havnesjef Inge Tangerås.

– Hvorfor har du ikke fortalt om dette før? Du sa til BA at du villle føre minicruiset til Oslo inn i kommunens gaveregister, men nevnte ikke turen til Venezia, spør avisens journalist.

– Jeg ble jo ikke spurt om Venezia-turen. Alt skal føres samlet inn i registeret, svarte Drevland.

Denne påstanden gjør at BA publiserer i dag publiserer e-postkorrespondansen med ordfører Trude Drevland, fra morgenen 26. mai.

– En natts overnatting

Korrespondansen starter slik:

BA: – Hvem betalte hvor mye for tur-retur pluss opphold for Trude Drevland i anledning sjøsettingen av den cruiseskipet til Torstein Hagen i Venzia?

Drevland: – Jeg hadde ferie og jeg betalte selv resten, svarte Trude Drevland klokken 0840.

BA: – Hva mener du med «betalte selv resten» – ekstrakostnader i forbindelse med reise til og fra Venezia? Kunne du tenkt deg å fortelle hvor du reiste fra og tilbake til?

Drevland: – Dette synes jeg er trist at du er opptatt av midt i en storbrann (brannen i Hamburgersmauet, red. anm), men jeg ble hentet i fly og kjørt tilbake med fly. Jeg tok ferie og det var gjort på et døgn.

Hun føyer til:

– Jeg overnattet en natt og den betalte rederiet. Dette var et «krav» til det å være gudmor at gudmor måtte være til stede ved sjøsettingen. Fincantieri-rederiet «krevde det». Dette visste jeg ikke da jeg sa ja. Men har man sagt A så må man ta resten.

BA:– Kunne du tenke deg å opplyse hvor mye du la ut privat i anledning denne sjøsettingen? Når var det, forresten?

Drevland: – Vet du jeg husker ikke fordi jeg trodde ikke det var viktig å huske. Jeg ser etter nå når det var.

– Såvidt jeg husker

Så sjekker Drevland og kommer tilbake med et svar.

– Taxi til og fra Flesland og ikke mye mer! Var jo fort gjort. Måtte hjem å jobbe så jeg måtte se skipet gå ut fra luften. Hadde ikke tid i forhold til jobben min å bli der «for kosens skyld», selv om Venezia er vakker, svarer Drevland og føyer deretter til følgende hjertesukk i en egen e-post:

«Trodde aldri noe så kjempekjekt og ærefullt som å være gudmor på et skip kunne gjøres så negativt i vår herlige by».

BA: – Nei, dette er bare spørsmål om hvem som har betalt hva. Så det er slik at rederiet betalte fly og hotell (en overnatting), mens du selv betalte taxi til og fra Flesland?

– Ja, såvidt jeg husker.

BA: – Du var med på «jomfruturen» fra Bergen til Oslo, også, så vidt vi forstår (søndag til tirsdag). Alle andre gjester om bord fikk gratis reise, lugar, mat og alkohol. Gjaldt det samme for deg, og hadde du eventuelt andre gjester med deg?

Drevland: – Jeg har ingen gjester, men ja. Min mann (Odd Drevland, red. anm) var blant annet invitert av reder. Jeg som politiker satte betingelse for å være med at jeg skulle betale. I går fikk jeg beskjed om at det var ikke tillatt å ta betaling fra innenlands gjester på grunn av lovgivningen. Det beklager jeg, skriver hun og føyer til:

– Tok ut ferie

– Jeg varslet tidlig om at jeg tok ut ferie i disse dagene både i juni, og 18. og 19 mai. Dette med at gudmor er med på kort innenlands jomfrutur er ikke uvanlig. Min manns tur vil bli meldt til skatteetaten ved neste års selvangivelse.

BA: – Ok, et siste spørsmål: Er disse tjenestene fra rederiet – tredagerscruise for to, og flybilletter til  og fra, samt overnatting i Venezia (for 1 eller 2?) – i tråd med kommunens etiske regelverk, synes du?

– Jeg tok ut feriedager for sjøsettingen hvor kun jeg deltok. Jeg ble noe overrasket over at dette var en del av gudmorrollen. Dette er vel ikke detaljert beskrevet da dette ikke er noen dagligdags affære. Beklager nok i dag at jeg dro men var nok en opplevelse av at «bordet fanget».

I går kom det altså for en dag at ordfører Trude Drevland dro til og fra Venezia med privatflyet til rederiet og at hun bodde på et luksushotell i Venezia i to døgn. Ikke alene, men med sin sønn.

– Det gikk fort i hele går

Til sin egen Facebookside skriver hun «Kjære venner, jeg kan med hånden på hjertet si at jeg har handlet i den beste tro. Jeg har aldri forsøkt å karre til meg personlige fordeler, jeg har aldri ønsket å handle i strid med gjeldende lover og regler. Jeg har bare prøvd å gjøre det beste for byen min».

På spørsmål fra BA i dag, fredag 5. juni, om hvorfor hun sier til BT at hun ikke ble spurt om Venezia-turen, svarer Drevland:

– Det gikk fort i hele går.