Gå til sidens hovedinnhold

Holunds bergenske mor jublet for VM-gull

Artikkelen er over 2 år gammel

Det ble en nervepirrende dag for bergenske Rikke Lill Holund da sønnen Hans Christer gikk solo til VM-gull på femmilen i Seefeld.

Holund viste konkurrentene ryggen etter 21 kilometer og forsøkte seg på et rykk som skulle vise seg å holde helt inn.

VM-gullet var hans første seier på toppnivå som seniorløper, og det ble naturligvis en følelsesladd dag for familien til 30-åringen som i 2008 tok en pause fra langrenn og jobbet som vaktmester og i sportsbutikk.

– Det er bare helt fantastisk. Jeg trodde jo at han gikk for tidlig. Men i dag var han tøff og sterk nok til å klare det, sa moren, Rikke Lill Holund fra Bergen, etter gulløpet.

– Det var veldig nervepirrende. Spesielt de fem siste kilometerne, da jeg så at russeren (Aleksandr Bolsjunov) hadde friske bein og Hans Christer begynte å kjenne kjøret. Men da det var to kilometer igjen tenkte jeg at «nå tar han det». Nå går han på adrenalin inn, la hun til.

Lang vei

Mamma Holund forteller om en lang reise fra seirer på juniornivå via en del trøblete år og frem til søndagens VM-triumf.

– Veien er lang fra å bli nummer 60 i skandinavisk cup til å være her i dag. Men han har jobbet jevnt og trutt, skjønt hva som skal til og aldri gitt opp, sier hun.

Holund tok OL-bronse i Pyeongchang i fjor, men denne sesongen har det gått trått frem mot VM. Likevel har han alltid hatt troen selv.

– Hans Christer har følt at det bare var et tidsspørsmål før det løsnet. Han har hatt troen på opplegget sitt, sa en stolt mor.

Vossingen Sjur Røthe, som fra før hadde to gull i årets VM, spurtslo Martin Sundby og tok bronse. Etterpå var han vel så glad for kompisen Hans Christers gull. De to har vært gode kompiser siden de møttes på juniorlandslaget for tolv år siden.