Gå til sidens hovedinnhold

Hordaland stiller med 12 utøvere i OL. Dette er våre medaljehåp.

Fredag ble OL-ilden tent i Tokyo. Hva kan vi forvente av de lokale?

Kristian Blummenfelt, 27 år, triatlon

Treningsmaskinen fra Bergen er blant favorittene i triatlonkonkurransen i OL. Har vunnet løp både i VM-serien og i verdenscupen tidligere i år. Er nummer to på verdensrankingen.

– Han er noe av det råeste vi har i norsk idrett. Landslaget er godt forberedt, og kan få betalt for det, sier Roger Gjelsvik (bildet), coach i Olympiatoppen og del av det norske støtteapparatet i OL.

Når: Søndag 25. juli kl. 23.30 norsk tid.

Håvard Haukenes, 31 år, kappgang

Skal gå 50 kilometer kappgang, en øvelse han ikke har konkurrert i siden VM i 2019. Har inngått samarbeid med tidligere verdensmester Robert Heffernan, primært for å bedre det tekniske.

– Han har trent mye over mange år, og med god trenerhjelp på det tekniske bør han kunne kjempe om medalje, sier Gjelsvik til BA.

Når: Torsdag 5. august kl. 22.30.

Martin Roe, 29 år, mangekamp

Kvalifiserte seg til OL gjennom god plassering på verdensrankingen. Har i likhet med mange andre konkurrert lite de siste årene, men slo til med sin fjerde beste tikamp i karrieren tidligere i år. Atleten fra Trengereid er rangert som verdens 16. beste mangekjemper foran OL.

– Har stabilisert seg over 8000 poeng. Kan bli en overraskelse for mange. Er realistisk med en topp ti-plassering, mener Gjelsvik.

Når: Starter onsdag 4. august kl. 02.00 med 100 meter.

Casper Stornes, 24 år, triatlon

Askøyværingen blir ofte ansett som den tredje beste på det norske landslaget. Men 24-åringen har tidvis glimtet til i store konkurranser, som da han vant i VM-serien i 2018 og tok 2.-plass i prøve-OL i 2019.

– Har et enormt potensial, og er verdt å følge med på. Kan bli med i den fremste gruppen på grunn av sine svømmeferdigheter, tror Gjelsvik.

Når: Søndag 25. juli kl. 23.30.

Anders Mol, 24 år, sandvolleyball

Sammen med makker Christian Sørum har han tatt verden med storm de tre siste årene. Mol/Sørum topper verdensrankingen inn til OL, men har vist uvanlige svakhetstegn i de tre siste turneringene før avreise til Tokyo. Mol sliter med ettervirkningene av en hofte/lårskade, som gjorde at han ikke fikk trent skikkelig i fjor. Fusa-karen har ikke vist toppnivå i de siste turneringene.

– Hvis de holder sitt normale nivå, så er det godt nok til å kjempe om medalje. Anders er en genial sandvolleyballspiller, mener Gjelsvik.

Når: Innledende kamper lørdag 24. juli kl. 15.00, mandag 26. juli kl. 15.00, onsdag 28. juli (klokkeslett ikke satt).

Kristoffer Brun, 33 år, roing

Har sammen med Are Strandli vunnet alt utenom OL-gull. Strandli var lenge usikker på om han skulle satse i årets OL-sesong, men landet på å bli med. Duoen startet sesongen litt rufsete, men har blitt bedre og bedre utover våren og sommeren.

– Kristoffer og Are er blant våre fremste medaljekandidater. Kristoffer er en av våre flotteste og mest seriøse utøvere i Norge. Det er en god sjanse for at han får betalt med en ny OL-medalje, sier Gjelsvik.

Når: Fredag 23. juli kl. 04.20 (kvalifisering til semifinale).

Harald Reinkind, 28 år, håndball

Reinkind har vært gjennom en maratonsesong med landslaget og klubblaget THW Kiel. Er en viktig mann for Norge, som har etablert seg blant verdens beste landslag de siste årene. Norge endte på 6.-plass i årets VM, men har tatt tre EM- og VM-medaljer siden 2017.

– Norge er et av de sterkeste lagene i et åpent håndballfelt på herresiden. Det er mange som kan vinne, men Norge kan nå helt opp, mener Gjelsvik.

Når: Gruppespillskamper lørdag 24. juli kl. 02.00 (mot Brasil), mandag 26. juli kl. 09.15 (Spania), onsdag 28. juli kl. 09.15 (Argentina), fredag 30. juli kl. 14.30 (Tyskland), søndag 1. august kl. 09.15 (Frankrike).

Julie Erichsen, 19 år, turn

19-åringen er Norges første kvinnelige turner siden 1992. I slutten av mars røk hun akillessenen, men hun ble skadefri akkurat i tide til Tokyo-OL. Der skal hun delta i skranke.

– Ung jente med fremtiden foran seg. Hun har gjort et enormt arbeid etter skaden i vår. Spennende utøver, men jeg tror ikke vi skal legge mye press på henne med tanke på resultatet i OL, sier Gjelsvik.

Når: Kvalifisering søndag 25. juli kl. 03.00.

Stine Skogrand, 28 år, håndball

Danmarks-proffen har med årene blitt en sentral spiller på det norske landslaget, spesielt i forsvar. De norske håndballjentene har vunnet medalje i fire av fem OL på 2000-tallet.

– Jeg håper hun får en god rolle i det norske laget, og de kjemper definitivt om medalje, fastslår Gjelsvik.

Når: Gruppespillskamper søndag 25. juli kl. kl. 09.15 (mot Sør-Korea), tirsdag 27. juli kl. 12.30 (Angola), torsdag 29. juli kl. 09.15 (Montenegro), lørdag 31. juli kl. 14.30 (Nederland), mandag 2. august kl. 14.30 (Japan).

Gustav Iden, 25 år, triatlon

Har ikke hatt noen topplasseringer hittil i år, men er så høyt som på 8.-plass på verdensrankingen. Er del av et landslag som har forberedt seg ekstremt nøye til Tokyo-OL. Er verdensmester på en lengre distanse fra 2019.

– Er hakk i hæl på Kristian (Blummenfelt). Flink til å prikke formen når det gjelder som mest, så det er håp om at han kjemper høyt oppe, sier Gjelsvik.

Når: Søndag 25. juli kl. 23.30.

Tommy Urhaug, 41 år, bordtennis

Mener selv at 2019 var kanskje hans beste sesong i karrieren, men så ble verden satt på vent av pandemien. Urhaug har nesten ikke konkurrert noe som helst før Paralympics i Tokyo. 41-åringen har gull fra Paralympics i 2012.

– Rutine er alltid godt å ha i store konkurranser. Det kan bli avgjørende for at han også denne gangen presterer på sitt høyeste nivå, mener Gjelsvik.

Salum Kashafali, 27 år, friidrett

Vant VM-gull i 2019 og EM-gull i 2021. VM-gullet på 100 meter vant han med over to tideler, og Loddefjord-karen er regnet blant favorittene i årets Paralympics.

– En gladgutt som gjør jobben. Han skal det bli utrolig gøy å følge i Tokyo, sier Gjelsvik til BA.