Spør om utdanningsvalg

  Studiestedene i Bergen svarte i dag på spørsmål fra studentene. Ikke uventet var det UiB som fikk flest henvendelser.

  Artikkelen er over 5 år gammel

  Torsdag stiller representater fra seks av Bergens studiesteder til nettmøte på BA.no.

  DEL

  For mange unge er de kommende ukene en spennende tid der viktige avgjørelser for fremtiden skal tas.

  Innen 15. april må de bestemme seg for hvilke studier de skal søke på og hvor de vil studere.

  15. april er nemlig fristen for å søke opptak til høyere utdanning i Norge.

  I den anledning stiller representanter fra følgende utdanningsinsitusjoner i Bergen til nettmøte på BA.no:

  • Universitetet i Bergen,

  • Norges Handelshøyskole

  • Høgskolen i Bergen

  • NLA Høgskolen

  • Høgskolen Betanien

  • Haraldsplass Diakonale Høgskole

  I tidsrommet fra klokken 11:30 til 15:30 svarer representantene på spørsmål om alt fra studiemuligheter, studiekombinasjoner og utveksling til studentvelferd og studentlivet.

  — Viktig å orientere seg

  Daglig leder ved Karrieresenteret i Bergen, Rønnaug Tveit, mener vordende studenter bør benytte sjansen til å stille spørsmål ved nettmøter som dette.

  Å orientere seg godt før man søker er nemlig viktig for å minimere sjansen for å velge feil, påpeker hun.

  — Spør om studiene du har tenkt på. Hva innebærer et økonomistudie, en helseutdanning eller jusstudiet?  I tillegg er det lurt å gå inn på nettsidene og se på planene for studiene og få et bilde av hva som venter en, råder Tveit.

  Hun forteller at Karrieresenteret får besøk av mange studenter utøver høsten som er skuffet over studiet de har startet på:

  — Mange føler at de har valgt feil. De synes gjerne studiet var annerledes enn de hadde tenkt, eller vanskeligere enn de hadde forestilt seg på forhånd, sier Tveit.

  Hvordan hverdagen er for studentene på ulike studier og ulike utdanningsinstitusjoner er også smart å spørre om, mener karriereveilederen.

  — Be dem om å beskrive arbeidsdagen for en student ved ulike studier. Det er for eksempel ganske stor forskjell på studiehverdagen ved universiteter og høyskoler. Det kreves mer selvstendighet ved universiteter. Tenk igjennom på forhånd om det ene eller det andre passer best for deg, foreslår Tveit.

  — Opptatt av arbeidsmarkedet

  I disse usikre tider med kraftig nedgang i blant annet olje- og gassnæringen, er mange studenter opptatt av hvordan arbeidsmarkedet ser ut, forteller Rønnaug Tveit.

  — Studentene er opptatt av hvor de tygge utdanningene er og hvordan arbeidsmarkedet ser ut for det studiet de går på selv, sier hun.

  De ser at mange trekker bort fra studier relatert til bransjer der det er nedgangstider, og at det kan svinge hvilke studier som er på topp i popularitet fra år til år.

  — Velg med hjertet, men bruk hodet, pleier jeg å si. Man bør velge ut fra interesser og hva man tror man passer til, men også holde øye med arbeidsmarkedet. Men det eneste sikre vi kan si om arbeidsmarkedet er at det er i stadig endring. Mye kan skje i løpet av tiden man studerer, understreker Tveit.

  Behov for lærere og helsepersonell

  Statistisk sentralbyrå (SSB) har fremskrevet en del bransjer frem til 2030.

  Ifølge Tveit sier tallene til SSB at det kommer til å bli utdannet omtrent passe med folk med realfagkompetanse innen blant annet ingeniørfag og IT.

  — SSBs beregninger sier at det skal bli underskudd på ansatte inne helse- og omsorg,  og stort behov for lærere. Det vil derimot kanskje  bli for mange med utdanning innen økonomi og samfunnsfag. Men heller ikke SSB vet alt – ting kan skje, påpeker karriereveilederen.

  Hun tipser vordende studenter om å finne ut hvor de som har tatt studiene man selv vurderer å søke på jobber.

  — Utdanning.no er et nettsted der man kan finne mye nyttig informasjon, sier daglig leder Rønnaug Tveit ved Karrieresenteret i Bergen.

  Artikkeltags