Tirsdag morgen gjestet Høyres nestleder Henrik Asheim NRKs politisk kvarter, der han ble grillet om Høyres tillit til sin partileder.

Asheim gjorde det klart at det var mange saker som dukket opp, og mange spørsmål som kunne stilles, men at det var én ting som var avgjørende:

– En hadde praksis på plass og en enighet om hvordan ting skulle gjøres, og så viser det seg at ektefellen har snakket helt usant. Vi politikere har ansvar for å sjekke slike ting, men på et eller annet punkt må vi kunne stole på de menneskene rundt oss.

– Her har det vært helt bevisst og planlagt dekket over. Da er det litt vanskelig å si at Erna nærmest burde brutt seg inn i PC-en til mannen sin. På et eller annet tidspunkt så må også vi politikere stole på de rundt oss, også får man heller oppdage det de gangene det ikke skjer, sier han.

–Først på fredag at man skjønte at dette kunne være løgn

– Hvordan forklarer du velgerne at selv ikke denne saken er alvorlig nok til å rokke ved tilliten hun har?

– Kjernen er at Erna Solberg ikke visste om dette fordi hun var ført bak lyset, sier Asheim to ganger.

Han avviser også at listen kunne kommet så veldig mye tidligere:

– E24 publiserte sak med liste sent onsdag kveld. Da var det partilederdebatt. Neste morgen så de på disse sakene, og da så en at dette var handler Solberg ikke var inhabil overfor, men fredag fikk de en dårlig følelse, sier han.

Asheim sier at Høyre brukte torsdagen på å forsøke å finne ut hva handlene egentlig dreide seg om.

– Det som skjedde på fredag var at man fikk en veldig dårlig følelse for at det kunne være mer enn det vi nå tror, sier han.

– Hva endret seg fra torsdag til fredag? spør programleder.

– Husk på at da også forholdt man seg til en person som ikke sa hele sannheten, så det som da var svaret var at akkurat i denne perioden kjøpte og solgte jeg lite grann, men det var bare det. Det var først på fredag at man skjønte at dette kunne være løgn. Det er også da man ber om å få en total oversikt.

Programlederen spør om det å lage listen kunne blitt gjort raskere.

– Det vet jeg ikke. Det kan godt hende det kunne vært gjort raskere. Finnes sin forklaring er at dette tok tid.

Økokrim kan endre situasjonen

På spørsmål om Solberg må trekke seg om Økokrim innleder etterforskning, er Asheim avventende.

– Det er ingen automatikk i det, men det vil i så fall endre situasjonen, så får vi se hvordan det utvikler seg, sier han.