Gå til sidens hovedinnhold

Huawei står bak Telenors 5G-nett i Bergen, noe som har skapt engstelse. Kundene kan være trygge, mener Nkom

Ikke grunn til å bli urolig, melder norske tilsynsmyndigheter om Telenors utstrakte bruk av Huawei i Bergen.

For abonnenter

Onsdag avslørte BA og Nettavisen at Telenor bygger 5G-nettet i Bergen med utstyr fra den kinesiske Huawei.

Det er strengt forbudt å la Huawei få bygge mer enn halvparten av basestasjonene i det splitter nye, oppgraderte mobilnettet.

Hvorfor? Fordi Norge ikke har en sikkerhetsavtale med Kina.

Telenor holder seg innenfor kravet fra norske myndigheter, men fortsetter å montere teknisk utstyr fra den kinesiske teknologigiganten.

Alt det nymonterte Huawei-utstyret må fjernes senest i 2024, av sikkerhetsårsaker.

Les også

Huawei-utstyret i 5G-nettet vekker reaksjoner: – Gambler med sikkerheten

– 5G vil bli viktigere i fremtiden

Telenor sier selv at det kun er i Bergen at utstyr til 5G-nettet er fra Huawei.

Det samme opplyser Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

– Bakgrunnen for kravet er at 5G i fremtiden vil bli en enda viktigere og mer kritisk infrastruktur enn mobilnettet er i dag. Dette da det aller meste av kommunikasjon i samfunnet vil gå over 5G.

– Det vil imidlertid være noe frem i tid før 5G nettet får denne sentrale rollen i infrastrukturen. Innen den tid vil all 5G infrastruktur bestå av komponenter fra land vi har sikkerhetsmessig samarbeid med, sier Svein Sundfør Scheie til BA.

Seksjonssjefen i sikkerhetsavdelingen i Nkom sier norske myndigheter er opptatt av at forbrukerne skal ha sikre og robuste mobilnett.

– Det er derfor stilt krav til at minst 50 prosent av basestasjonene i tilbydernes 5G nett skal være fra land vi har sikkerhetsmessig samarbeid med.

Nkom har hatt god dialog med Telenor om 5G utbyggingen, får BA opplyst.

– Og Telenor er godt innenfor myndighetenes krav om at minst 50 prosent av basestasjoner skal være fra land vi har sikkerhetsmessig samarbeid med. Videre er det kun basestasjonsutstyr i Bergen som er fra Huawei.

– De sentrale nettelementene er fra produsenter fra land vi har sikkerhetsmessig samarbeid med, presiserer Scheie.

Nkom har hatt møte med Telenor om 5G-utbyggingen i Bergen. Telenor har planer om å skifte fra Huawei til Ericsson på dette utstyret, forsikrer Nkom, akkurat slik Telenor selv har gitt forsikringer om.

– Hva kan dere eventuelt opplyse for å berolige skeptikere?

– Norske mobilnett er godt utbygd, robuste og sikre. Tilbyderne har høy kompetanse på sikkerhet og god sikkerhetsovervåkning, så forbrukerne kan være trygge på at sikkerheten ivaretas, svarer Scheie.

Les også

5G-nettet i Bergen bygges ut med Huawei-utstyr

PST: – Kan bli problematisk

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til Nettavisen at Kinas etterretningslov kan skape utfordringer.

– PST kan ikke kommentere denne enkeltsaken, men på generelt grunnlag så anbefaler vi at man ikke lar et land vi ikke har sikkerhetsavtale med bygge ut norsk kritisk infrastruktur.

– Hvorfor det?

– Det kan gjøre Norge mer sårbar, og da blir Norge som nasjon avhengige av slike systemer, og da anbefaler vi å samarbeide med land Norge har en sikkerhetsavtale med. Kina har blant annet en forholdsvis ny etterretningslov som sier at alle selskaper må dele informasjon med myndighetene, dersom de blir bedt om det, som kan bli problematisk, svarer Bernsen.

Kommentarer til denne saken