Gå til sidens hovedinnhold

Husker du dette utestedet? Nå «gjenoppstår» det – på plate

Orions Belte forsøker å gjenskape klubbstemningen fra det bergenske 1990-tallet.

Vandrer du rundt Lille Lungegårdsvann kan det snike seg inn en følelse av at Landmark med sine falafler, stive sofaer og kultur-tunge klientell alltid har vært der. Ordføreren ved et bord, Kamelen et annet sted i lokalet og en student med Mac i vinduskarmen.

Men dette stedet har definitivt vært noe annet.

Det har vært svette og dansende kropper i dunkelt lys. Udiskret klining til 90-tallsbangers, en brysk dørvakt. Originaler og drøye historier. Som den Bjørn Torske fortalte i det nedlagte musikktidsskriftet ENO for noen år siden.

– Plutselig kom sjefen der bort til meg og ga meg en skikkelig salve fordi gulvet var glissent. Han stakk opp på kontoret sitt, hentet en elektrisk gitar, koblet den til en forsterker og stilte seg midt på gulvet og spilte «Smoke on the water», fortalte Torske.

Livets første konsert

Før Landmark, het stedet Amorini og før det igjen Villa Amorini. Nå har utestedet blitt navnet på album nummer to fra bandet Orions Belte. Og linken er klar; faren til en av trioens medlemmer – Chris Holm – eide Amorino. Og før faren, som også var DJ på stedet, styrte besteforeldrene til Chris stedet da det het Villa Amorini og var en gourmetrestaurant. Ideen om en klubb fikk Henrik Holm, faren til Chris. Kort fortalt, etter at matserveringen var over dro han ut høyttalere og konseptet Amorini Nattklubb ble født – i 1989.

Men Holm, som er født i 1985, har ikke danset altfor mye inne på klubben, men fikk i hvert fall med seg sin første konsert der, med Yee'ha Wanna Have a Baba, forløperen til Baba Nation.

– Jeg var der ikke så mye, men var med pappa på noen ting. Visjonen er å ta lytteren tilbake til en annen tid, en verden som var annerledes, til en litt mørkere nattklubb med masse karakterer og mange lynner samlet på ett sted.

Orions Belte er i tillegg til Chris Holm, Øyvind Blomstrøm og Kim Åge Furuhaug. Bandet med filmreferanse-navnet debuterte med fortrinnsvis instrumentalmusikk, dyppet i lyden av funky Lagos på 70-tallet, men også 24-timersløpet Le Mans i Frankrike, på plate i 2018.

Platen «Mint» ble til i én lang session på Bergen Kjøtt i 2017. Siden den gang har de spilte en rekke konserter, fått glitrende anmeldelser, fans både ute og hjemme, blitt inkludert på Jukebox-spillelisten til superprodusent Danger Mouse på Spotify og er nå klar med andreplaten.

– Det som er likt er at vi fortsatt bare er en trio, så det er ryddig og enkelt. Og vi bor fortsatt i tre forskjellige byer, sier Holm.

– Det som er annerledes er det mange som hører på musikken vår. Og at vi nå har fått oss en bookingselskap – for å lette litt på det logistikkmessige trykket.

Grunnkompet til låtene på «Villa Amorini» la de tre i studioet til Njål Paulsberg i mai 2019, i forbindelse med at alle tre var i samme by da de spilte på Nattjazz. Så har de lagt på ting etterpå i sine respektive studioer i tre byer i etterkant. Men platen har vært ferdig lenge, de allerede dypt inne i den neste.

– De blir jo kanskje en litt annen måte med album nå for tiden, siden det ikke er noe livespilling, sier Holm som gjennom pandemien har gått på jobb, ned i studioet han har på Bergen Kjøtt.

– Det har vært veldig fint, altså. Jeg er vant til å reise veldig mye, men nå har jeg skapt meg litt min egen arbeidsplass. Og det har vært en veldig kreativ periode. Noen dager har det vært litt tøft å komme seg ut og ned i studio, men når jeg har gjort det har jeg alltid fått gjort veldig masse.

Strøm i naturen

I tillegg til å jobbe med nytt materiale bestemte Orions Belte seg for å kaste seg på strømmekonsert-trenden. På sin helt egen måte. For der de aller fleste andre enten tydde helprofesjonelle settinger i en konsertsal eller såre enkelt hjemme i stuen dro Holm og co. ut i naturen.

«The Scenic Route» ble turneen kalt og varte en ukes tid. Og stedene var blant annet naturskjønne Mulakamben i Fresvik og Mjonøy Bakeri i Vinje. Mellom trær, knauser og med dronekamera som dro inn storslått landskap.

– Det var så mye strømmekonserter i starten av pandemien, og man gikk lei etter en uke. Vi falt raskt ned på at vi ville gjøre noe litt annerledes. Så vi brainstormet og kom frem til at vi kanskje kunne vise frem Norge på en annen måte. Og det var en hard uke, og sinnssykt at det gikk, men vi fikk gjort alt vi ønsket. Det var vel kun på den siste konserten at vi måtte kutte ned fordi det begynte å regne. Bortsett fra det gikk det veldig fint.

«Villa Amorini» slippes 9. april.

Kommentarer til denne saken