Det politiske spillet

– Det er tydelig at vi er kommet inn i valgkampen med alle utspillene og forslagene som kommer. Enten vi liker det eller ikke er det Bybanen til Åsane som dominerer debatten. Helt fra starten (for 10 år siden?) har kommunevalget i Bergen vært preget av dette.

Denne saken er nok den største som noensinne har preget den politiske debatten. En ekstremt kostbar og kolossal inngripenen i Bergen sentrum. Politisk håndverk har vært totalt fraværende. Før man startet denne prosessen burde man ha sondert for et mest mulig bredt parlamentarisk grunnlag. Her har man hoppet av og på, alt etter valgresultatene og ønske om byråd. Velgerne har tydelig vist hva de mener ved valgene, uten at det har påvirket politikerne. Toppen var vel nok da tre representanter bare noen dager etter en avstemning skiftet mening.

To alternativer har vært lansert. Tunnel eller åpen løsning over Bryggen. Den rimeligste løsningen er Bryggen ifølge flertallet. Ca. 18 milliarder og tunnel ca. 2,2 milliarder dyrere. Dette er jo besnærende, men har vi erfaring med arbeid i Bergens gater? Til de grader. Olav Kyrres gate og Kong Oscars gate er eksempler på uforutsette hendelser som forlenger tiden og øker kostnadene. Ta også med erfaringen med den nye veien til Melkeplassen fra Carl Konows gate.

Blir Bryggen valgt, vil den politiske debatten fortsette. Etter hvert som problemene dukker opp, vil politikerne skylde på hverandre. Butikker vil lide (stenge/konkurs?) Langs Torget og Bryggen florerer der av alkoholservering. Jeg ser for meg halvfulle personer rave rundt på anleggsplassene som ligger rett utenfor. Velger man tunnel unngår man en god del problemer. Legger vi på ca. 10 % ekstra på Bryggen-alternativet, nærmer vi oss et litt mer normalt sammenligningsgrunnlag. All kranglingen med uforutsette hendelser på grunnarbeid etc. vil være eliminert. At det blir problemer og utfordringer med tunnel er soleklart, men det blir marginalt i forhold til åpen løsning. Og ikke minst, det blir ikke noe krangel om de negative ringvirkningene på Torget og Bryggen. 17. mai kan feires på god gammeldags måte med hovedprosesjonen, flaggtog og buekorps over Bryggen og Torget.

Jan Erik Hanøy

Slutt nå

– Kan man ikke snart slutte med speedet opp og sakteversjoner av kjente låter? Det ene høres ut som de synger i fylla, det andre høres ut som Donald Duck på kokain.

Trond Wathne Tveiten

Sjukemelde

– Eit lite innspel til debatten om sjukemelde, og mistenkjeleggjering. Håper me snart er der at sjukemelde torer å gjere ting som er bra for helsa, slik at dei lettare kan komme attende til jobb. Å vere inne, gøyme seg og skamme seg er ikkje noko som hjelper på det å verte friskare, og klare å komme på arbeid att. Leiarar som mistenkjer sjukemelde for skulk, er helseskadelege. Dei kostar samfunnet mange kroner kvart einaste år. Dessverre. Her er diktet mitt om den sjukemelde som klatrar i tre.

Den sjukemelde klatrar i tre

Om du ser meg klatre i tre

ein dag eg helst

skulle ha vore på arbeid

håpar eg du tenkjer

– sjå der ja

det er jenta si det

som tek ansvar

for eiga helse

hefter ikkje legestanden

unødig

slit ikkje ned stoltrekka på venterommet

nei ho klatrar i tre ho

å klatre i trea er også arbeid

Karin Vatne

Kalorier

– Jeg er så heldig at jeg kan spise så mye jeg vil av hva jeg vil uten å legge på meg et gram. Min søster, derimot, legger på seg bare hun ser på at jeg spiser!

Rart at mennesker med likt genetisk opphav kan reagere så forskjellig på inntak av kalorier.

Slank mann

Til ettertanke

Vi sitter med fasiten: Brann vant cupfinalen. Gratulerer og takk for en stor opplevelse. Vil kanskje de påståelige ekspertene komme med en innrømmelse av hvor tåpelig det var å harselere med at spillerne ikke burde gå i 17. mai-prosesjonen før finalen?

Nei, det motsatte skjedde: det så ut som de fikk en fin «boost» av å bli hyllet av befolkningen. Hvorfor stolte man ikke på at Horneland & co. kunne ta gode valg?

Årets teiteste debatt ble den kalt (VG).

Hilsen Øyvind Taule,

Brann-supporter

Flott spiller

– Bård Finne er bare helt utrolig. Han kan Brann få nytte av i mange år fremover!

Fan

Banen bør gå vestover

– Få Bybanen ut til Sartor ... over den nye broen. Det er alt en to-felter på den gamle broen.

Fra Oasen, via Spelhaugen og Vestkanten! Det er på Sotra-sambandet det er kø! Fiks det med kollektive løsninger!

Frank Arvid Olsen

Les flere summetoner her: En stor skam