Gå til sidens hovedinnhold

– Hva skal til for å løfte seg?

Noen avsluttet forrige helg. Andre igjen kjører parallelt med skoleslutt denne helgen. Spenningen som venter, er derimot felles. Vil dagens buekorpsgutter og jenter vende tilbake til våren?

Det finnes mang en buekorpssjef og ikke minst gamlekar i byen vår som har gått og grublet lenge på det. Og det vil gå en lang stund før vi har svaret. Alt er avhengig av høsten og den kommende vinteren.

Tettest på korpsene

Én av dem som har vært tettest på buekorpsbevegelsen denne sesongen, er Stig Høisæther. En kjent skikkelse i det bergenske buekorpsmiljøet.

Selv om det er Mathismarkens Bataljon som står han nærmest, har han tanker – og ikke minst et bankende hjerte for hele buekorpsbevegelsen.

Høisæther mener at på mange måter, kan 2022 være et skjebneår for veldig mange av dagens korps.

I et Facebook-innlegg på «Buekorpsenes Historie» kommer han med sine tanker og refleksjoner for fremtiden.

– Har du fått noen tilbakemeldinger på innlegget ditt? – Ja, veldig mange. samtlige er opptatt av at noe må gjøres, og det på alle nivåer.

Som samfunnet ellers, har også buekorpsene fått sine trøkker siste året.

– Jeg har i løpet av sesongen, som nå er over, tatt turen rundt og sett. Blant inntrykkene vil jeg trekke frem det som møtte meg, da jeg så søndagskorpsene oppstilte på Torgallmenningen. Ikke ett av korpsene hadde over 40 på linje. Det var trist å se.

Nå var verken Skansens eller Løvstakkens der, og begge disse er nok litt større. Om de og hadde vært der, ville det likevel ikke døyvet smerten det var å se korpsene ha krympet så mye.

– Da jeg gikk derfra, begynte jeg å tenke: vi er nødt å se fremover, men hva må gjøres, hvem må bidra mer?

«Kommune, nærmiljøene, foreldre og gamlekarer bør vise interesse på en ny og annen måte. Kommunen bør bruke buekorps ved alle anledninger og kulturarrangementer og festivitas som holdes.»

Skrev Stig på Facebook.

– Ja, jeg mener kommunen med byrådet må ta et tak. I løpet av et år finnes det et utall anledninger der buekorpsgutter kan brukes til å profilere byen og det særegne bergenske. Hadde toppene visst hva et buekorps er for noe, ville de tatt det i bruk for lenge siden. Det merkelige er at det offentlige er blitt langt dårligere i å bruke buekorpsene, mens hos mange private er det motsatte tilfellet, konstaterer han.

Inviter dem til skolene

– Det handler om å synliggjøre buekorpsene!

Stig foreslår at buekorpssjefer kan bli inviterte til skoler for å fortelle om buekorpsene i kulturundervisningen.

– De blir nektet å verve pga. personvernet. Men døren inn må da gå via skoleledelsen og byrådet. I skolene kan de bli en del av undervisningen.Kommentarer til denne saken