Denne forsommeren har Bergen vært representert med bla. bakere og bergenske bakverk i Krakow.

For et par uker siden ble det og disket opp med en velsmakende kombinasjon av vestnorske produkter under «City of Gastronomy Festival» i italienske Parma.

Syv ønsket bli med

– Som et ledd i arbeidet med å fremme vår matkultur internasjonalt og dele erfaringer med andre matbyer, deltar Bergen på matfestivalen i Parma. Hit inviteres byene til å holde en times kokkeshow for publikum og ha en stand hvor man får presentere byen man representerer og matopplevelsene man har å by på, forteller Alexandra Krage Angell i Matarena AS som selv var med til Italia.

Matarena sammen med Bergen kommune sto for utvelgelsen av hvem som skulle representere Bergen i Parma.

– Og vi fikk inn søknader fra syv velkvalifiserte og dyktige kokker fra Bergens restauranter.

Matarena er satt til i utgangspunkt å utvikle og formidle kunnskap om bærekraftige produkter fra sjø og land.

Som et resultat av ønsket om å tilføre mer kunnskap om mat og matkultur hos hvermannsen, arrangerer man og Bergen Matfestival hver høst på Koengen.

Nettopp det å ha en matfestival er en fellesnevner blant gastronomibyene.

Bergen Matfestival strekker seg fra 31. august – 2. september på Koengen.

– Valget denne gang falt på Jonas T. Zackrisson. I tillegg til å være en dyktig kokk, har han studert gastronomi i Italia. Han snakker språket, og er i tillegg veldig god på formidling.

Nå er Jonas tilbake, og oppsummerer Parma-turen på denne måten:

– Alle kokkene fra de forskjellige landene skulle ha én times showcooking, og vi var åtte ulike gastronomibyer som gjorde det, forklarer Jonas som er østlending, har bodd i Italia – og liker Bergen.

Lokale ingredienser

– Så derfor ble det jeg laget, en kombinasjon av alt sammen. Selvfølgelig med fokus på det av råvarer vi har å by på fra Vestlandet.

I løpet av en times tid disket Jonas opp med Svineknoke med bygotto, der bygottoen besto av byggryn med ramsløk (plukket av en kompis på Sotra tre dager før avreise), trøffeltang fra Tekslo Seafood på Steinsland og eplemost fra Hardanger, kraft fra svineknoken og vellagret hvit Undredalsost og sist, men ikke minst Vossasmør. På toppen plasserte han litt syltet sommerkål -fra Italia.

Jonas hadde et stort ønske om å denne turen til den italienske byen.

– Parma er en gastronomiby uten like – med skinker, oster og viner overalt. Og dette frister absolutt til gjentakelse.