Gå til sidens hovedinnhold

Museet som er romjulsåpent

Artikkelen er over 2 år gammel

Noen av byens museer er langtidstengte. Alt fra over halvåret og helt til seks år. Noen har tatt ekstra laaang jule og romjulsferie, men Bergens Sjøfartsmuseum er som vanlig på dekk!

– Vi har riktignok stengt på julaften og de to juledagene vi og – men så er vi på plass igjen fra torsdag av.

Mange familier på besøk

Marte Røed er museumsvert og står klar torsdag.

– Romjulsåpent museum er veldig populært – og det blant mange grupper. Turister, selvsagt – men også blant mange andre.

Museumsverten har nå før jul hatt både italienere og indonesiere innom, men venter en rekke andre nasjonaliteter de nærmeste dagene.

– Og så har vi alle andre tilreisende som kanskje tilbringer jule- og nyttårshelgen i Bergen hos familie.

Rart med det, men en juleuke med mye spising og familiebesøk fører ofte både barn og voksne til Sjøfartsmuseet.

– Her får de både skattejakt og vi har en film som ruller og går hele tiden. Den handler om vikingegravplasser, og slår an hos turistene.

Sjøfartsmuseet holder stengt både Nyttårsaften og 1. nyttårsdag, men første hverdagen i det nye året er man på plass igjen.

Og når man kommer så langt, er det dags for å se seg over skulderen og finne ut hvordan 2018 har vært.

– Fortsatt er det slik at skolebesøkene står for rundt en tredjedel eller en fjerdedel av antall besøk hos oss. Skolebesøk er elever helt fra barnetrinnet via ungdomstrinnet og inn på de videregående skolene. Og så må vi for all del ikke glemme alle barnehagene.

Lili M. Ingvaldsen er undervisningsleder ved Sjøfartsmuseet og har fulgt utviklingen på besøkssiden tett i mange r.

I 2019 vil både museene selv og ikke minst skolene som ønsker å besøke museer få god hjelp av MuseumsLosen som er Museum Vest-guiden som gjør det enklere for lærere å finne undervisningsopplegg til sine elever.

Flere innvandere

– Men det å treffe nye grupper med vårt tilbud har alltid hatt høy prioritet, og vi ser i 2018 at vi har fått med flere fra innvandrergruppene. Disse er voksne, og vi håper et besøk hos oss får dem til å ta inntrykkene med videre. Dette kommer etter samarbeid med Nygård skole.

Økningen blant turister er betydelig, og dette er som en følge av at turistsesongen blir lenger i begge ender. Nesten helårs strøm med turister. Og de som kommer innom er ofte genuint opptatt av museer, norsk historie og skryter ofte av både bygg og ikke minst den høye kvaliteten på modellene.

– I år har Sjøfartsmuseet hatt 24 413 besøkende, og dette vil jo øke enda litt, siden det er noen åpningsdager igjen i 2018. Beste tall siden 2015. I fjor hadde vi vel tusen færre, og i 2016 hadde vi noen hundre færre.