– Og nå går vi på enda vinter/vår med nye «Fortellinger fra festningen» – foredragskveldene den aller første onsdagen hver måned fremover.

Kommandanten husker ikke helt hvor mange år dette historieopplegget har vært, men mener det iallfall må være mer enn ti år.

Jansen er førstemann

– Håper vi har funnet frem til noen gode og interessante temaer som vil fenge de historieinteresserte. Akkurat det er jo alltid like spennende, understreker festningskommandanten.

Og allerede kommende onsdag kveld er det klart for det første.

– Og da er det geolog Øystein J. Jansen som kommer til auditoriet på Bryggens museum for å prate om «Håkonshallen og middelalderens øvrige steinarkitektur»

Jansen er foredragsholderen som har «gjort gull ut av gråstein» – fått fanget tilhørernes interesse om emner en kanskje skulle tro var vanskelig å formidle.

Mannen bak Steinbyen Bergen er absolutt verdt å lytte til.

Neste ut er så inspektør i Håkonshallen, Anne Brit Vihovde.

Etter mange år ved formidlingstjenesten hos Bryggens Museum er hun den som kjenner «Hanseatene og festningen» best.

Hennes foredrag er lagt til dagen før Kvinnedagen, onsdag 7. mars.

Bergenhus festning og Dræggens Buekorps har tette bånd – svært tette bånd.

Buekorpset som rundet 160 år i mai for to år siden har i all tid vært nabo til festningen og nytt godt av områder på Bergenhus.

«Barndom og buekorps ved Bergenhus» er tittelen på aprilforedraget, og hvem er vel nærmere til å dra den fortellingen enn Jo Gjerstad.

Viden kjent for sin fortellerkunst, oppvokst med Dræggens Buekorps, en aktiv karriere – og i ettertid et langt liv blant gamlekarene.

– Vi har lyttet til Jo Gjerstad også tidligere, og Dræggens Buekorps har jo et eget forhold til oss på festningen. Hvert år på buekorpsets stiftelsesdag er det Kommandanten på Bergenhus sin oppgave å inspisere korpset inne på paradeplassen.

Kommandanten avslutter

– Så kommer turen til kommandantens selv?

– Ja, jeg har tidligere hatt turer rundt på festningen med grupper. Interesse for historien om festningen er stor, og denne gangen velger vi å ta en «Festningsvandring».

Hvor mange pleier komme?

– Ofte er det helt fullt auditorium på museet, og da snakker vi om over 150.

Musikere fra Sjøforsvarets musikkorps innleder alle foredragene.