Ønsket om gjenbruk økende

Det er en stadig sirkulering av interesserte som er innom og kunder som kommer med møbler eller andre gjenstander som fint kan benyttes av andre. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Det er en stadig sirkulering av interesserte som er innom og kunder som kommer med møbler eller andre gjenstander som fint kan benyttes av andre. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av

Over hele linjen er det økning. Og konklusjonen er klar. – Vi får stadig flere kunder på gjenvinningsstasjonene. Og kundene er blitt mye flinkere til å sortere.

DEL

Tina Skudal hos Bir kan legge frem tall som forteller om den positive utviklingen.

Ikke bare blant bergenserne, men og ellers blant innbyggere i Bir-området - i omegnskommunene til Bergen.

Flere og flere på stasjonene

– De leverer stadig mindre restavfall og mer sortert avfall. Det setter miljøet og Bir stor pris på.

Skudal opplyser at i løpet av de siste årene er tre nye stasjoner åpnet i Sund, på Osterøy og i Fusa kommune.

– Mange velger å bruke gjenvinningsstasjonstilbudet i disse kommunene nå.

Det finnes mange årsaker til at flere og flere oppsøker gjenvinningsstasjonene.

– Én av årsakene er brukthallene. Disse er populære, og har ført til at flere oppsøker gjenvinningsstasjonene.

I brukthallen i Møllendalsveien treffer vi på Ingunn Hinna som forteller at hun rett som er innom brukthallen som åpnet på slutten av 2016.

– Bøker, sier hun - og sjekker i hyllene med brukte bøker.

– Egentlig er jeg altlesende, men mye kriminal og sånt, synes jeg er all right, forteller Hinna.

Mens andre igjen er opptatt av «bruktkrim» som påskelektyre, er Ingun Hinna ofte innom.

– Veldig kjekt at vi kan gjenbruke bøker også. Alle de bøkene jeg finner her i brukthallen, tar jeg med tilbake når jeg har lest dem, så kan andre og ha glede av bøkene.

– Mye de samme bøkene som står her i hyllene hver gang du er innom?

– Nei, jeg synes det er stadig utskifting av bøker.

Nettopp Møllendalsveien og Bir-stasjonen der opplevde i 2017 en solid økning. Blant byens stasjoner var økningen i besøket på denne bynære stasjonen hele 26 prosent. Det økte fra rundt 50 000 kunder i 2016 til over 63 000 i fjor. Mye av økningen tilskrives nettopp etableringen av en brukthall.

Espehaugen suverent størst

– Bare få år tilbake, så var stasjonen tenkt nedlagt?

– Ja, signalene den gang var at vi måtte flytte i løpet av kort tid. Tidsperspektivet er blitt noe endret, og vi klamrer oss til den gamle stasjonen så lenge vi kan, da den gir bergenserne et viktig og sentrumsnært gjenvinningsstasjonstilbud, sier Skudal.

Espehaugen ved Flesland er naturlig nok fortsatt den suverent mest besøkte av stasjonene, og hadde en økning på over tre prosent. Antallet som rullet inn porten der i fjor, var 134 228.

– Alle Birs gjenvinningsstasjoner har nå brukthall. Gjenbruk av ting og møbler er viktig for miljøet, fordi da slipper vi å lage nye produkter. Altfor mange brukbare ting går dessverre i bosset – og det ønsker vi å gjøre noe med og brukthallene er et viktig bidrag for å hindre at brukbare ting kastes.

Artikkeltags