– «Mørketid» er intet hinder

Ikke helt enkelt å få øye på musikerne i Bergen Brandkorps Musikkorps på Bontelabo, men konsert ble det til glede for turistene om bord på «Black Watch» i bakgrunnen. (Foto: PRIVAT)

Ikke helt enkelt å få øye på musikerne i Bergen Brandkorps Musikkorps på Bontelabo, men konsert ble det til glede for turistene om bord på «Black Watch» i bakgrunnen. (Foto: PRIVAT)

Av

På kaien er det mørkt. Heller ikke Bontelabo egner seg særlig som utendørs konsertarena etter mørkets frembrudd. – Derfor har vi nå kjøpt spesiallys til notene!

DEL

At sesongen for cruiseskipsanløp i Bergen utvides i begge ender av året, betyr at det er for lengst blitt mørkt, når Bergen Brandkorps Musikkorps tar oppstilling for årets første utendørskonsert.

Tradisjonen tro hyrer havnevesenet inn korpset til årets første anløp. På grunn av den økende nordlysturismen nordpå og Bergen som mellomstopp for skipene, begynte cruiseskipsesongen allerede 2. januar.

Tidligere og tidligere

– Denne konserten på Bontelabo i forbindelse med at «Black Watch» kom som første skip, var andre gangen vi har måttet finne frem instrumentene på årets andre dag.

Torkjell Helle er leder for Bergen Brandkorps Musikkorps og forteller at det samme var tilfellet i 2017.

– Dessuten har vi en 2. februar-konsert bak oss de siste årene.

Nå er det en stund til neste gang disse tidligere brannmennene skal i ilden igjen.

Når det gjelder båtanløp er det en stund til neste konsert på kaien – og da trenger man iallfall ikke notelampene.

Har seg slik at når et cruiseskip anløper Bergen havn for aller første gang blir det alltid beæret med konsert ved Bergen Brandkorps Musikkorps.

– Og neste nå er 2. mai, og så går det slag i slag utover våren og sommeren. I fjor hadde vi ni slike oppdrag, mens det i 2018 er lagt opp til 16 konserter. Håper vi klarer å finne tid til samtlige, sier Helle – og har selvsagt i tankene at denne spillingen er kun en hobby for alle de 29 medlemmene.

– Men før vi kommer så langt, skal vi som vanlig ha «Alarmen går» sammen med politiets musikkorps og kor i Grieghallen. Alltid gøy å spille for over 1000 tilskuere i Grieghallen.

Men det som Helle og resten av korpsmedlemmene nå er mest opptatt av, er å skaffe nye medlemmer.

Trenger yngre krefter

– Vi trenger yngre krefter. Så enkelt er det, men vi vet det er vanskelig. Vi begynner å bli «godt voksne» alle sammen, og håper å få med oss noen yngre. For oss er 50-åringer yngre – bare så det er nevnt.

Det blir hevdet at for 30–40 år siden fikk du gjerne spørsmål om «.. spiller du et instrument», når du ønsket å begynne i brannvesenet.

– For å si det sånn: det var ingen ulempe om du gjorde nettopp det!

Ikke alltid korpset er fulltallig på konsert, men som Helle sier så kan det lyde like bra fra 12–13 som om man er over tyve.

– Det handler om å ha rette balansen i korpset – eller instrumentene imellom. Derfor er det så viktig med stadig nye folk. Det er ingen krise. La det være sagt, men vi vil være føre var.

Artikkeltags