Tid for Bjørnis og bamseklem

– Veldig kjekt å få inn en maskot som Bjørnis her på stasjonen, sier en strålende fornøyd Sigurd Hadeland, når han treffer på sin nye kollega i garasjen på Hovedbrannstasjonen.  (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

– Veldig kjekt å få inn en maskot som Bjørnis her på stasjonen, sier en strålende fornøyd Sigurd Hadeland, når han treffer på sin nye kollega i garasjen på Hovedbrannstasjonen. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av

En kosebamse i full brannuniform vandrende rundt innimellom brannbilene. Kollegaer henter frem både smil og bamseklemmer. Bjørnis har ankommet Bergen!

DEL

– Fint med en sånn maskot, sier brannkonstabel Sigurd Hadeland – og gir gjerne nykommeren en solid bamseklem.

Men Bjørnis blir noe langt mer enn bare en maskot i det bergenske brannvesen. Den koselige figuren med det store bamsehodet, får en todelt oppgave, når tiden er inne for operativ tjeneste.

Blir en trøstebamse

Bjørnis er i utgangspunktet en traumebamse, men vil og dukke opp i rent forebyggende sammenhenger inn mot barn.

Om kort tid vil en litt mindre utgave av Bjørnis være med på alle utrykninger. Bjørnis blir med i alle brannbilene og innsatslederbilene – pluss i alle brannbilene i omegnskommuner som Bergen brannvesen har brannsamarbeid med.

– Det er når barn har vært utsatt for en veldig spesiell traumatisk hendelse, og vi ser at vi må gå inn med ytterligere hjelp at dette Bjørnis-konseptet er helt ideelt.

Brannsjef Leif Linde er glad for å ha sin nye koselige kollega på plass – men som han ønsker å understreke:

– Bjørnis som trøstebamse, skal kun brukes i helt spesielle tilfeller. Det er viktig å få barns fokus bort fra det traumatiske og over på noe positivt – og derfor vil barnet få en slik bamse av oss.

Linde minnes mange slike traumatiske tilfeller i alle de årene han har jobbet i brannvesenet.

– Disse har vært taklet på ulike måter. At vi nå får et hjelpemiddel til bruk på stedet, er derfor veldig positivt – og vil kunne dempe den traumatiske opplevelsen iallfall for barna.

Men som sagt, vil Bjørnis i fullformat ha en annen viktig og ikke minst koseligere oppgave.

– Den store Bjørnis-maskoten vil bli brukt når vi møter barn og minne dem om viktige brannforebyggende tema – enten det er under ett av våre arrangementer, kampanjer – eller på utvalgte besøk i barnehager, opplyser informasjonsleder i Bergen brannvesen, Trine Sivertsen Sommerlade.

Nasjonal satsing

Hun forteller videre at den nye nasjonale satsingen på brannforebyggingen for barn i barnehagealder, begynner i august. Da vil alle barnehager få en gratis startpakke som de kan bruke til opplæring i brannvern for barna.

– Men Bjørnis blir ganske sikkert å se før den tid. Han vil bli tatt med på større arrangementer, informasjonskampanjer og han tar seg sikkert også en bytur. Det skal ikke mangle på bamseklemmer i tiden fremover!

Informasjonslederen legger til at det nå ikke nytter for barnehager å ringe inn ønsker om besøk av Bjørnis.

– Vi venter til vi har funnet et opplegg for hvordan vi skal gjøre det. Så kommer vi rundt til utvalgte barnehager.

Artikkeltags