– Ny og innholdsrik utstilling

En rekke faner er blant de mange gjenstandene som blir å se, når utstillingen «100 ting i Buekorpsmuseet» åpner om kort tid. Her er det buekorpsnestoren Einar Langlo (t.v.) og styreleder ved museet, Knut Arne Olsen som holder en gammel fane. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

En rekke faner er blant de mange gjenstandene som blir å se, når utstillingen «100 ting i Buekorpsmuseet» åpner om kort tid. Her er det buekorpsnestoren Einar Langlo (t.v.) og styreleder ved museet, Knut Arne Olsen som holder en gammel fane. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av

Mens flere av byens andre museer er vinterstengte, er sesongstart for Buekorpsmuseet bare to uker unna. – Og da åpner vi også en helt ny utstilling!

DEL

Styreleder ved Buekorpsmuseet, Knut Arne Olsen, er spent på hvordan utstillingen blir mottatt av buekorpselskende bergensere.

Langlo har vært med

Han mener at alt ligget til rette for at ale skal få tilfredsstilt nysgjerrigheten.

Nestoren innen den bergenske buekorpsbevegelsen. Einar Langlo, har vært med i forkant.

Langlo kjenner museet ut og inn, og vet hvor de mange små skattene ligger.

– «100 ting i Buekorpsmuseet» har vi satt som navn på utstillingen, og Langlo har vært med å plukke ut de mange gromtingene som befinner seg på museet.

Ordener, medaljer og faner finnes det mange av på Buekorpsmuseet. I årenes løp er det kommet inn effekter av mange slag til museet.

Alle kriker og kroker er mer eller mindre fulle av større og mindre gjenstander, men nå er altså ønsket om å stille ut det mange mener er klenodier.

Men uansett hvor mye som allerede finnes, er museet hele tiden på utkikk etter nye gjenstander på ta vare på.

– Vi legger og ut en bok som forteller om hver enkelt gjenstand på utstillingen. I boken vil det og bli mulig å se detaljene på de praktfulle buekorpsordenene. Mange av disse er rene mesterverkene.

– 0g med utstillingen åpner dere også for sesongen?

– Ja, lørdag 2. februar er vi i gang, og da holder vi åpent museum hver lørdag og søndag fremover. Åpningstidene om lørdagene blir 12-15, mens det for søndagene blir en eliten endring. Da er døren inn til Buekorpsmuseet i Muren åpen fra kl. 1400–1700.

Besøkstallene for det lille Buekorpsmuseet burde kanskje vært bedre, men Olsen er egentlig fornøyd med de rundt 900 som var innom i 2018.

– Men vi ser at det er de mange foredragene som trekker flest interesserte til museet, sier Olsen – og legger til at det er gledelig å se at buekorpssjefene er begynt å ta med hele korpset til museet.

Avhengig av andre

– For å kunne øke antallet besøkende, er vi hele tiden avhengige av at de aktive og foreningene bringer budskapet videre. Venneforeningen vår gjør og en jobb:

Snart begynner også foredragene, og slik ser listen ut:

Onsdag 13. februar: Markens Bataljon 160 år på 60 minutter. Foredrag med sjef Ole Rognø.

13. mars: Torstein Sletten. Historieforteller og Buekorpsmuseets far. Kåseri ved Kjell Nesse. Torstein Sletten tok initiativ til et Buekorpsmuseum i 1971. Det hadde vært gjort en rekke forsøk på 1930-tallet uten at man ble enige.

10. april: Skutevikens Buekorps første tid. Guttekompani og skytterkorps. Foredragsholder Jan Fauskanger.

Artikkeltags