– Byen hilser, leve tradisjonen

Buekorpsbevegelsen feirer seg selv, og Bergen by er stolt over sine buekorps og alt det disse bærer med seg av særpreg, identitet og tradisjon. Her for åtte år siden på Torgallmenningen. (Foto: EIRIK HAGESÆTER)

Buekorpsbevegelsen feirer seg selv, og Bergen by er stolt over sine buekorps og alt det disse bærer med seg av særpreg, identitet og tradisjon. Her for åtte år siden på Torgallmenningen. (Foto: EIRIK HAGESÆTER)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ved siden av det enkelte korps sin stiftelsesdag er det dagen i morgen som er den store. Buekorpsenes Dag er den samlede buekorpsbevegelsens store festdag.

DEL

– På mange måter er dette å regne som en aldri så liten nasjonaldag for de bergenske buekorps.

Gamlekaren vi traff her forleden skulle hjem å få fikse pressen i dressbuksen, hente frem medaljer - og børste støv av flosshatten.

Femte og siste

Lørdag 26. mai 2018 er ingen vanlig mailørdag.

Derfor overlater en heller ingenting til tilfeldighetene.

– I tillegg kan vi denne gangen trygt slå fast at værgudene er svorne tilhengere av bergenske buekorps.

Rune Løseth er Buekorpsenes Dag fremskutte ambassadør – og det har han bred erfaring med å være.

– Ja, dette blir min femte og siste Buekorpsenes Dag i hovedkomiteen – og den fjerde som komiteformann!

Og sjelden har det vært til de grader orden i sysakene før den store dagen. Økonomien er på alle måter på stell, og alle velvillige krefter stiller seg bak bevegelsens massemønstring.

– Hvor mange blir å se marsjerende i byens gater i morgen ettermiddag? – Ikke godt å si, men utgangspunktet er det beste. Alle tilbakemeldingene, tyder iallfall på at gamlekarforeningene tar denne dagen på alvor, sier Løseth.

Samtlige aktive vil i år få med Finn Bjørn Tønders buekorpsroman, «Fanebæreren», hjem. Her fra Buekorpsenes Dag 2010 på Torgallmenningen. (Foto:  EIRIK HAGESÆTER)

Samtlige aktive vil i år få med Finn Bjørn Tønders buekorpsroman, «Fanebæreren», hjem. Her fra Buekorpsenes Dag 2010 på Torgallmenningen. (Foto: EIRIK HAGESÆTER)

Buekorpsenes Dag er da også den store gamlekarmønstringens dag. På denne dagen hvert fjerde år kommer kameratskapet over korpsgrensene frem i lyset igjen.

– De tre lørdagskorpsene Dræggens, Nordnæs og Nygaards har alle varslet store tropper med gamlekarer. Nordnæs Bataillon mønstret rundt 350 gamlekarer på sin 160-årsdag tidligere denne måneden.

Løseth går selv som gamlekar og slager i Nygaards Bataljon, og mener godt over 100 karer fra hver av disse tre korpsene er realistisk å håpe på.

– I tillegg kommer alle de andre, og til slutt snakker vi om et sted mellom 1000 og 1200 gamlekarer. Så kommer de over 600 aktive som marsjerte på nasjonaldagen.

Begynner kl 1100

Buekorpsenes Dag byr på konkurranser, og på Festplassen blir det fra kl. 1100 innledende runder i konkurransene for fanebærere og slagere.

– Det blir ingen hornblåserkonkurranse denne gangen. Rett og slett fordi det var bare to påmeldte. De skal likevel få være med og blåse.

Kl 1500 er det avmarsj fra Bergenhus festning for den storslåtte markeringen.

Hele marsjruten og ellers program finnes på Buekorpsenes Dag 2018 på Facebook.

Selve innmarsjen på Festplassen er kl. 1600, finalene i konkurransene starter kl. 1630 – og man regner med å være ferdige rundt kl. 1800.

Artikkeltags