Gå til sidens hovedinnhold

– Trenger bilder til historien

Artikkelen er over 4 år gammel

Rester etter okkupasjonsmakten finner vi flere plasser i Byfjellene. En gruppe kulturminne-entusiaster slår nå et slag for å formidle en heller ukjent historie. – Både gjennom tekst og bilder – og da på selve stedet!

En gruppe ivrige fjellvandrere vil sammen med Bergens Skog- og Træplantningsselskap gjøre et forsøk på et kunnskapsløft om vår nære krigshistorie.

Tidligere førstelektor ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Sven-Erik Grieg-Smith, har en sentral rolle bak utspillet fra Kulturminnekomiteen i Bergens Skog- og Træplantningsselskap.

Utgangspunkt Blåmanen

Krigshistorikeren peker på problemet, nemlig mangel på billedmateriale som viser de enkelte anleggene, da de fortsatt i bruk under og etter krigen.

– Vi tar utgangspunkt i Blåmanen, hvor en fortsatt ser rester av kanonbatteriet. At her var en stor ammunisjonsbunker, vet vi – men det er dårlig med bilder av anlegget, sier Grieg-Smith.

I Kulturminnekomiteen, som består av Dag Sletten (leder), styreleder i Skogselskapet, Erling Birkeland, Øyvind Øvrebotten og altså Grieg-Smith, er det et sterkt ønske om å orientere det turgående publikum om noen av de mange ennå synlige rester av okkupasjonsmaktens anlegg på Byfjellene i sin alminnelighet – og Blåmanen i særdeleshet.

– Vi håper BAs lesere kanskje kan hjelpe oss med bilder fra krigsårene og den første tiden etter krigen, da anleggene ennå var noenlunde intakte, forteller Øyvind Øvrebotten.

– Vi velger å tro at det i mange hjem ennå finnes album med fotos tatt i disse områdene fra da foreldre eller besteforeldre gikk tur i disse områdene, og vi vil gjerne låne disse.

Øvrebotten forklarer at tanken videre er at man kan bruke noen av dem i info-oppslag som skal settes opp på bla. Blåmanen.

Savner bilde-dokumentasjon

– Det er sikkert mange av dagens fjellvandrere som lurer på hva de mange grunnmurene og andre betongkonstruksjoner har vært brukt til, så informasjon kan være greit å få satt opp.

Grieg-Smith er kanskje den i Bergen som sitter på mest kunnskap om byens okkupasjonshistorie, men også han savner bilde-dokumentasjon om hvordan anleggene så ut.

– For å si det slik: bunkeren på Laksevåg har vi mange bilder fra, men anleggene på f.eks. Blåmanen, Fløyen og Svartediket. Bilder fra disse hadde vært en god begynnelse.

Så folkens, det er bare å endevende skuffer og skap – gå gjerne på loftet og sjekk i gamle kartonger.

– Send det du har av informasjon til Skogselskapet: jfr@byfjellskogene.no eller ring 55 314990.