– Trenger bilder til historien

Svartedikområdet før den tyske okkupasjonsmakten tok seg til rette og brukte det strategisk gunstige området til bla. ammunisjonsleir.

Svartedikområdet før den tyske okkupasjonsmakten tok seg til rette og brukte det strategisk gunstige området til bla. ammunisjonsleir.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Rester etter okkupasjonsmakten finner vi flere plasser i Byfjellene. En gruppe kulturminne-entusiaster slår nå et slag for å formidle en heller ukjent historie. – Både gjennom tekst og bilder – og da på selve stedet!

DEL

En gruppe ivrige fjellvandrere vil sammen med Bergens Skog- og Træplantningsselskap gjøre et forsøk på et kunnskapsløft om vår nære krigshistorie.

Tidligere førstelektor ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Sven-Erik Grieg-Smith, har en sentral rolle bak utspillet fra Kulturminnekomiteen i Bergens Skog- og Træplantningsselskap.

Utgangspunkt Blåmanen

Krigshistorikeren peker på problemet, nemlig mangel på billedmateriale som viser de enkelte anleggene, da de fortsatt i bruk under og etter krigen.

– Vi tar utgangspunkt i Blåmanen, hvor en fortsatt ser rester av kanonbatteriet. At her var en stor ammunisjonsbunker, vet vi – men det er dårlig med bilder av anlegget, sier Grieg-Smith.

I Kulturminnekomiteen, som består av Dag Sletten (leder), styreleder i Skogselskapet, Erling Birkeland, Øyvind Øvrebotten og altså Grieg-Smith, er det et sterkt ønske om å orientere det turgående publikum om noen av de mange ennå synlige rester av okkupasjonsmaktens anlegg på Byfjellene i sin alminnelighet – og Blåmanen i særdeleshet.

– Vi håper BAs lesere kanskje kan hjelpe oss med bilder fra krigsårene og den første tiden etter krigen, da anleggene ennå var noenlunde intakte, forteller Øyvind Øvrebotten.

– Vi velger å tro at det i mange hjem ennå finnes album med fotos tatt i disse områdene fra da foreldre eller besteforeldre gikk tur i disse områdene, og vi vil gjerne låne disse.

Øvrebotten forklarer at tanken videre er at man kan bruke noen av dem i info-oppslag som skal settes opp på bla. Blåmanen.

Savner bilde-dokumentasjon

– Det er sikkert mange av dagens fjellvandrere som lurer på hva de mange grunnmurene og andre betongkonstruksjoner har vært brukt til, så informasjon kan være greit å få satt opp.

Grieg-Smith er kanskje den i Bergen som sitter på mest kunnskap om byens okkupasjonshistorie, men også han savner bilde-dokumentasjon om hvordan anleggene så ut.

– For å si det slik: bunkeren på Laksevåg har vi mange bilder fra, men anleggene på f.eks. Blåmanen, Fløyen og Svartediket. Bilder fra disse hadde vært en god begynnelse.

Så folkens, det er bare å endevende skuffer og skap – gå gjerne på loftet og sjekk i gamle kartonger.

– Send det du har av informasjon til Skogselskapet: jfr@byfjellskogene.no eller ring 55 314990.

Artikkeltags