Gå til sidens hovedinnhold

– Klart for 150 byfjellstrimmer

Artikkelen er over 3 år gammel

I en årrekke har hun krysset Byfjellenes stier på kryss og tvers. Da det var snakk om å sette opp 150 turer på programmet, kunne hun fint ha plusset på med mange hundre gode forslag.

I år runder Rita Mathisens «hjertebarn», Byfjellstrimmen, ti år samtidig som Den Norske Turistforening (DNT) markerer sine 150 år.

Hva var vel da mer naturlig enn å utvide tilbudet på trimmen fra de årlige 120–130.

Ønsket seg fellesturer

«Hun som kjenner tusen turstier» brukes om Rita Mathisen (59). Med årene er det snart ingen knauser, mindre eller større fjelltopper i byen og omegn som ikke har hatt besøk av Rita.

Det begynte på skuddårsdagen i 2008, da Rita Mathisen dro til med den aller første trimmen i det som skulle bli Byfjellstrimmen med stor – B.

Det begynte med tirsdager, onsdager og så søndager. Det er snart ingen ukedager igjen, hvor det ikke er en byfjellstrim. Nå er det fire ganger hver uke!

Ideen om fellesturer var frem til denne februardagen for ti år siden bare noe som seniorene i Bergen Turlag hadde for seg selv. Barnas Turlag var de yngstes avlegger.

Rita grep tak i fellesskapet – det å gå mange på tur sammen. Byfjellstrimmen ble en knallsuksess fra første steg, og da den første koblingen med 7 Fjellstrimmen fant sted, ble det i overkant mange med bare Rita Mathisen som turleder.

– Fikk derfor Bergen Turlag til å starte med opplæring av turledere - og bare i fjor ble nye 98 turledere utlært.

Saken fortsetter under bildet

 

Nå er de kommet dit hen at det er venteliste for å komme med på turlagets turlederkurs.

– Her er det rom for alle – og da mener jeg alle!

Rita Mathisen ønsker at så mange som mulig skal få oppleve Byfjellene, og derfor er alle bydelene koblet inn.

– Vi har tirsdagsgruppen som liker å svette litt, og finner løyper som passer til det. Men onsdagene er av den rolige sorten, og for at ikke man skal miste fullstendig gnisten etter første forsøk, råder jeg nybegynnere til å velge seg onsdagen.

Stort fremmøte

Og vær og årstider har aldri vært noen hindre å snakke om. Heller det motsatte er ofte tilfellet.

– Søndag for ett par uker siden gikk vi tre fjell i vest, og det ble både Lyderhorn og Damsgårdsfjellet før Løvstakken. Hele 35 personer stilte med brodder og pigger under beina.

– Hadde du i din villeste fantasi trodd det skulle bli slik, når du tenker tilbake til starten vinteren 2008?

– Jeg tenkte bare å vise de mange stiene jeg selv hadde gått opp. Nå er det blitt trendy å gå disse turene, og er mer populært enn noensinne. Det dukker stadig opp nye tilbud til de mange turglade bergenserne. Bare å følge med på turlagets hjemmeside. Der finner du alt!

Kommentarer til denne saken