Snart klar for grillsommeren

Hytten er i ferd med å reise seg øverst oppe på platået hvor det en gang for lenge siden var en kanonstilling. Som en ser, blir det og tilrettelagt for rullestoler. (Foto: OLAV SUNDVOR)

Hytten er i ferd med å reise seg øverst oppe på platået hvor det en gang for lenge siden var en kanonstilling. Som en ser, blir det og tilrettelagt for rullestoler. (Foto: OLAV SUNDVOR)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hos Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) går gode ideer «rett hjem». Og ikke nok med det – de omsettes gjerne i praksis. Et eksempel på dette åpenbarer seg i disse dager.

DEL

Og det attpåtil på «hjemmebane» – like nedenfor BOFs eget hovedkvarter.

– Fundamentet virket rimelig solid, så da var det jo bare å sette i gang.

Oddmund Dingen har en årrekke bak seg hos Friluftsrådet. Sjelden har han vel sett en så solid grunnmur som den som ble foreslått tatt i bruk helt fremme på Helleneset.

Gammel kanonstilling

Betongplatået er det som er tilbake etter en gammel kanonstilling.

I Bergen byleksikon står å lese at Helleneset i riktig gammel tid ble brukt til forsvarsformål.

Det var i 1890 at staten gikk til innkjøp av området, og Nedre Hellen festning ble en realitet.

Under siste krig etablerte den tyske okkupasjonsmakten forlegninger like i sjøkanten. Etter krigen rykket så Kystartilleriet inn, og i tolv år brukte man brakkene etter tyskerne til befalsskole og Helleneset var øvelsesområde.

Allerede for åtti år siden sørget Bergen og Omland Friluftsråd for at det ble et sjøbad her på pynten.

Kanonstillingen av bunnsolid betong ble imidlertid stående ubenyttet helt til ganske nylig.

– Litt for galt at denne flotte plassen bare skulle være til å håndklær på solfylte dager.

Driftsleder Bjørn W. Nilsen tok tak i ideen, og nå er den for alvor begynt å sette sitt preg på svaberget nederst på friluftsområdet

Først sjekket Nilsen litt rundt på nettet, og så tegnet han et utkast på frihånd.

I dag er en åttekantet liten bygning i ferd med å reise seg. Driftslederen trekker frem selskapets egne tømrere som utfører jobben.

– Når det her ute på Helleneset blåser nordavind «fra alle kanter», kan det jo være greit å ha sted å gå inn i og være i ly for vind og vær, sier Nilsen og tenker på barnehager og andre grupper som kanskje tar turen.

Setter inn pleksiglass

Først var tanken å lage et lite krypinn uten vinduer, men etter hvert som prosjektet skred frem, er en kommet frem til at det nok trengs vinduer.

– Tenker vi setter inn noen pleksiglass.

I midten av den avanserte gapahuken lages det og til grillplass.

– Så får vi bare håpe at «grillhytten» får stå i fred, når alt er ferdig, sier Bjørn W. Nilsen som denne vinteren er hyttebygger innimellom all skogryddingen rundt på noen av friluftsområdene.

– Så langt har vi ryddet en del på Lønborg/Brunestykket, på Sandviksbatteriet og vi har vært på Marmorøyene i Nordåsvannet. Vi har mer enn nok å gjøre, og så prøver vi altså gjøre det litt koseligere for brukerne av Helleneset.

Artikkeltags