– Vi skal iallfall prøve, sier Lars Voss Sørhus som er formidler – og nå to kvelder på rad, gamle dagers vekter på museumsområdet.

– For aller første gang drar vi i gang to førjulskvelder her på Gamle Bergen, og vi er selvsagt veldig spente på mottakelsen.

Stearinlys og tjenestepiker

«Levende museum» er blitt en suksess for museet i Sandviken. Både kvelden i kveld og morgendagen byr på en høstens variant av det levende museet.

– Vi inviterer de besøkende inn i to av hjemmene. På nært hold vil en kunne følge dagliglivet hos «Familien Helland» og «Familien Regenz». Vi inviterer alle innomhus, hvor det blir både stearinlys, husets tjenestepiker baker og det blir en forteller.

I alt vil seks museumsskuespillere være i aksjon.

– I tillegg kommer en del frivillige, opplyser Voss Sørhus.

Hver av kveldene begynner kl. 1730, og arrangementene holder på i en tre timers tid.

– På Torvet blir det selvsagt også lagt inn gang rundt juletreet.

Og bare for å ha nevnt det, så er Herr Skauges kolonial fra 1926 åpen – og bugner av sukkerkandis og annet godt!

Normalt ønsker Gamle Bergen Museum at så mange som mulig stikker innom og får med seg den unike stemningen.

Disse to dagene har en derimot sett seg nødt til å stoppe på 120 personer hver kveld. Dette selvsagt fordi plassen innomhus er begrenset. Billetter finner du på Ticketmaster.

Om du skulle havne uføret at du ikke får plass verken i kveld eller i morgen, byr det seg en neste sjanse med skikkelig gammel førjulsstemning kommende søndag.

Da snakker vi om den store tradisjonsrike førjulssøndagen på Gamle Bergen.

Også da blir det «levende museum» så det holder. Det blir liv i alle hus, hos familien kan en smake på julebaksten som tjenestepiken baker i den vedfyrte komfyren.

Liv hos alle på Gamle Bergen

Hos Embedsmannsfamilien Regens forberedes juleball, og du er hjertelig velkommen til å danse med. Hos bakeren kan du bake ut dine egne pepperkaker. Det blir juleverksted med gamle dagers julepynt, lenker og kurver og hjerter. Nissebarna viser veil til nissefar på låven hvor du kan skrive og poste din egen ønskeliste til jul.

Kunstnerne i Gamle Bergen holder åpne hus og verksteder og restauranten Gamle Bergen Tracteursted serverer tradisjonell julemat på utradisjonell måte.

Arrangementet avsluttes med fakkeltog og tenning av julelysene på julegranen på Torvet.