– Midt i den store flyttesjauen

Sammen med tørrfiskvektene på bordet, er også et russisk reiseskrin og en kiste som man ikke vet hva som er oppi. Til venstre sitter Sølvi Vik og til høyre med munnbind, står Gry Bang-Andersen. (Foto:  TOM R. HJERTHOLM)

Sammen med tørrfiskvektene på bordet, er også et russisk reiseskrin og en kiste som man ikke vet hva som er oppi. Til venstre sitter Sølvi Vik og til høyre med munnbind, står Gry Bang-Andersen. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Flere hundre år gamle gjenstander registreres før pakking. Konservatorene går forsiktig frem. – Nå fikk vi heldigvis en ekstra uke, og har to uker på oss på å bli ferdige!

DEL

I Finnegården er det hektisk aktivitet disse dagene. Kommende søndag er siste åpen museumsdag på seks år!

300 er uregistrert

1. oktober er den magiske datoen for alle de museumsansatte. Nå er innspurten i gang.

Konservatorene Sølvi Vik fra Museum Vest og Gry Bang-Andersen (utlånt fra Sjøfartsmuseet) er satt til å registrere – og har fått en stor ekstraoppgave.

På museet er det 300 gjenstander som ikke før er registrert.

– Her er absolutt mye å ta fatt i!

Når BA er innom, går Sølvi Vik gjennom de håndholdte tørrfiskvektene.

– Disse ble brukt både i bodene og om bord i båtene, og det er forskjellig alder på de. På denne står det 1855.

To større skrin står på bordet. Det ene – et russisk reiseskrin behandles med den største forsiktighet.

– Det er antakelig fra 1600-tallet, og er så skjørt at det – pluss alt det andre vi nå registrerer, skal videre til Salhus. Vi får hjelp fra Bevaringstjenesten for museene men først må gjenstandene registreres.

Den andre store gjenstanden ser mer ut som en skattkiste.

– Og det kan du godt si den er. Antakelig er den brukt til å ha flasker i. Men det får vi ikke vite, vi får den ikke opp. Nøkkelen står i, men det hjelper ikke.

Etter registrering, legges alt inn i en database som heter Primus.

– Når konservatorene er ferdige, kommer det folk fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) og skal pakke tingene. Noen skal til Schøtstuene, andre igjen til Fiskerimuseets lokaler på Bontelabo. Blant annet er flere hundre kilo med stein, som antakelig var en brønnkant i middelalderen, flyttet ut der, opplyser driftsleder ved Hanseatisk museum og Schøtstuene, Hilde Grotnes Arnesen.

Levende museum og Nattåpent

Men før en bokstavelig stenger ned, avslutter man med stil.

Søndag er det gratis adgang hele dagen. Og det blir mange omvisninger.

– I tillegg blir det denne dagen 30 prosent rabatt på alt vi selger i butikken. Bøkene er det ti prosent på. Og det blir «Nattåpent» helt til midnatt. Fyllingsdalen Teater vil kl. 1900–2000 skape et levende museum. På toppen av alt blir det ene egen konsert kl. 1800. Det blir bare solgt 25 billetter til 1700-tallsmusikk med cembalo og fiolin. Veldig eksklusivt, og de som ønsker billett må gå innom butikken på Hanseatisk fra i dag av.

Bakgrunnen for stenging av museet er at det er store setningsskader i bygget. Selve bolverket i Finnegården erstattes, bygget heves og vil til slutt få en fasade som blir en tro kopi av dagens.

Prosjektet er kostnadsberegnet til 337,9 millioner kroner.

Artikkeltags