– Vi trenger nytt fylkesvåpen

Fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun, sender ballen ut til hordalendingene om å komme med forslag på hvordan det nye fylkesvåpenet bør se ut. (Foto: TOM R. HJERTHOLM

Fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun, sender ballen ut til hordalendingene om å komme med forslag på hvordan det nye fylkesvåpenet bør se ut. (Foto: TOM R. HJERTHOLM

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Både hos våre naboer i nord og i vår egen fylkeskommune rettes blikkene fremover. Sammenslåingen er ikke langt unna i tid. Nå er begge leire og opptatt av å finne et nytt og passende fylkesvåpen!

DEL

– Jeg har ikke tenkt så mye på dette selv, men mer på at det skal være en grei og god prosess, og at vi skal kunne bruke alle mulighetene.

Anne Gine Hestetun er i denne saken kanskje den som vet hva som må til for å dekke inn alt rundt følelser, historie, identitet og tilhørighet.

Opptatt av involering

Årdølen med sin umiskjennelige dialekt, er fylkesordfører for Hordaland, men har altså røttene i nordfylket.

Etter mange år i Bergen, regner hun seg likevel som hordalending så god som noen – og som hun sier:

– Jeg er veldig opptatt av involvering fra innbyggerne og den historiske bakgrunnen, påpeker fylkesordføreren fra Arbeiderpartiet.

– Når vi så har fått samlet alle innspill omkring tradisjon, tilhørighet og identitet – pluss de som kommer fra innbyggerne, får noen som har bedre peiling enn jeg, designe noen forslag.

Til slutt er det en jury som tar den endelige avgjørelsen.

I dag har fylkene hvert sitt fylkesvåpen. Sogn og Fjordane med de tre fjordene i fylket – Nordfjord, Sunnfjord og Sognefjorden. Derfor tre blå spisser på sølvfarget bunn.

Hordaland stiller med to økser i kryss og en krone over på rød bunn – et motiv hentet fra et segl man fant etter Olavsgildet på Onarheim på Tysnes. For øvrig går dette symbolet igjen i Tysnes sitt eget kommunevåpen.

– Dette viser jo bare at historie, geografi og identitet er viktig. Vi har så langt sett at diskusjonen rundt regionen har gått på navn, målform. Jeg har og sagt at det helt sikkert blir debatt rundt nytt fylkesvåpen.

Etter mange år i Vestlandets hovedstad har hun fått god kunnskap om geografi, identitet og ikke minst kulturarv i Hordaland.

Mer som forener oss

– Og jeg har hele tiden sagt at med tiden vil en og se at det er mye mer som forener oss, enn som gjør oss ulike.

Hestetun trekker i denne sammenhengen frem det faktum at mange i Bergen har aner i Sogn og Fjordane – gjerne en hytte, et nedlagt småbruk eller en ferieplass i nordfylket.

– Har dere og satt deadline på når dere må ha alle forslagene i hus?

– Egentlig ikke. Arbeidet starter nå, og så har vi tatt høyde for at det skal være avsluttet i oktober. Før var det kongen som vedtok og velsignet beslutninger som denne. Sittende regjering har sagt at fullmakten nå ligger hos fylkestinget, men at det samtidig er intet krav om at nytt fylkesvåpen skal være på plass, når sammenslåingen finner sted. Vi for vår del, mener derimot det på alle måter er formålstjenlig om vi da har det klart.

Artikkeltags