Heldigvis er det år mellom hver gang materialtretthet og tidens tann krever fagfolk til værs på byens mange historiske bygg.

Men når behovet har meldt seg, har det ofte vært nettopp disse to som er blitt kalt inn til oppgaven. Enten det har vært spir eller kupler i kobber på byens mange kirker, har disse to gått i høyden.

Over 40 år i faget

De ramser opp ene kirken etter den andre, og en rekke kjente bygninger.

– Kuppelen på Kvinneklinikken ...

Begge er veteraner i blikkenslagerfaget – og nå tenker de rekruttering.

– Jeg var 16 år, da jeg begynte – og nå er jeg 57 ...

Blikkenslagermester Magne Waagenes tygger litt på det faktum at han faktisk har vært i gamet i 41 år.

– 1975, kommer det fra sidemann Johannes Hovland to år eldre – og ett år lenger i faget. For sikkerhets skyld både blikkenslager og tømrer, pluss prosjektleder hos firmaet de begge jobber for, giganten Bygg og Ventilasjon med verkstedslokale på 2400 kvadratmeter på Toppe i Åsane.

Ikke ofte blikkenslagere generelt er i rampelyset, men da spiret på byens høyeste bygning, Johanneskirken, måtte tas ned ble det en del fokus.

– Om det er vi som setter spiret på plass igjen, vet vi ikke.

For begge to har denne jobben vært ekstra spesiell.

Kanskje mest for Johannes.

– Jeg er både døpt og konfirmert i kirken – og har jo navnet mitt etter den.

Og som ikke dette var nok; Magnes foreldre ble i sin tid viet i Johanneskirken!

Det aller viktigste for de to, når de treffer på en journalist, er å profilere håndverksfagene generelt.

– Lærlingesituasjonen er sånn at det er et sterkt ønske å finn flere norske ungdommer. Det er viktig å komme i lære, og vil de det, er de nesten sikret lærlingplass. Og dette gjelder nesten alle håndverksfagene, påpeker Waagenes.

Har over ti lærlinger

Firmaet deres er veldig opptatt av opplæring.

– Vi har i dag over ti lærlinger i bygg og ventilasjon. Så vi satser på lærlinger – det har vi alltid gjort. Blant dagens lærlinger i blikkenslagerfaget, er én jente – men vi har hatt flere gjennom årene i både metall og platearbeid. Lærlingene sendes på kurs i utlandet, både til Finland, Danmark og Tyskland.

De to kunne ikke tenke seg noe annet å jobbe med.

– Tenk å kunne gå rundt i byen vår, peke og si ... det har jeg laget, det har jeg laget og det har jeg laget. Ofte er det jo blikkenslageren som lager pynten på huset.