Gå til sidens hovedinnhold

– Vi vil gjerne ha håret ditt

Artikkelen er over 2 år gammel

Kanskje vi ikke tenker så mye over det. Men alt håret du med ujevne mellomrom velger å kvitte deg med, kan komme til nytte. Og det kan bety uendelig mye for andre.

Hos Tops Apollo, en av spesialistene på hårtap og hodebunnsproblemer, har de nå en liten bønn til bergenserne:

I stedet for å se håret ditt gå i bosset, ta vare på det etter klipp – og lever det til parykkspesialistene.

Trenger mye hår

– Vi har fra før en riktig flott gruppe med hårdonorer – unge jenter og gutter pluss en del voksne kvinner som alle stikker innom oss med hår.

Men Mariann Vikra ønsker seg mer hår.

– Mye mer!

Nå skal Tops Apollo snart i gang med en avdeling på Haukeland sykehus, og regner med økt pågang etter ektehårs-parykker.

Blant alle som ønsker seg parykker laget av ekte hår, er kreftpasienter en stor gruppe.

Dermed er behovet for ekte hår enda større, når avdelingen på Haukeland er i gang.

Men for å være litt i forkant, ønsker man allerede nå å få inn mer hår.

– Det tar nemlig tid å lage standardparykker av ekte hår. Faktisk tar det tre til fire måneder fra kunden kommer til oss, før en helt egen parykk er ferdig.

Saken fortsetter under bildet

 

Det finnes to kategorier parykker, de av ekte hår og de syntetiske.

– Vi ønsker selvsagt å gi det beste til kundene og pasientene våre, enten det er kreftpasienter eller de med en form for hudsykdom.

På den ene langsiden på besøksrommet hos Tops Apollo i Kong Oscars gate befinner seg en trehyllers reol full av utstilte parykker.

– Syntetiske alle sammen.

Mariann Vikra forklarer forskjellen på deisse syntetiske og de laget av ekte hår.

– Når du begynner på cellegiftbehandlingen, trenger du gjerne parykken veldig fort – og da er det ofte syntetisk det går i. Derfor har vi mange syntetiske som og er kjempefine. Disse finnes på lager, og om en trenger en helt ny farge, er det og mulig å skaffe en slik parykk på tre fire dager.

Et krevende arbeide

Men i størst mulig grad ønsker kundene parykker av ekte hår, og det er for å innfri alle ønsker om det at Mariann & Co nå ønsker donorhår for å få lagt seg opp et lager av ektehårs standardparykker.

Det er et krevende arbeide som ligger bak før alt som trengs til å produsere en parykk etter kundens ønske, kan sendes til i Kina.

At parykkene produseres i lavkostland, er en dyd av nødvendighet.

– Ellers ville de blitt for kostbare, sier Vikra - og forteller at en ektehårs parykk likevel koster rundt 22 000 kroner, mens syntetiske kan en få for rundt 7500 kroner. Man får dekket et visst beløp via Nav.

Kommentarer til denne saken