Gå til sidens hovedinnhold

Stor bruktbutikk med fokus på det bærekraftige

Artikkelen er over 3 år gammel

I denne delen av byen er bærekraftig mer enn bare et ord. På Landås er bærekraftig for mange blitt en leveregel. Egentlig var det nå på tide man fikk en bruktbutikk – eller mer presist, en gjenbruksbutikk.

Den nå verdenskjente «Laksebakken» fra Sykkel-VM er bare ett par pedaltråkk unna. Hva var vel da mer naturlig enn at butikkens blikkfang skulle bli en gammel oransjemalt sykkel.

Butikkens navn er Vel Bevart – og her har alle gode krefter på Landås gått sammen. Tre menigheter, kristne ungdomsorganisasjoner, Bærekraftig Liv osv.

Lurte på hvordan drive butikk

Alle trekker i samme retning. Her snakkes det om et bærekraftig møtested, alle er velkommen – og det uansett livssyn eller religion, fattig eller rik.

Det mellommenneskelige er en viktig faktor.

– Flere butikklokaler i området sto ledige, men før vi omsatte ideen om butikk i praksis, hadde vi kontakt med Det Norske Misjonsselskap som har drevet bruktbutikker i mange år. Vi ønsket rett og slett vite mer om hvordan drive butikk!

Lars Petter Eide er i dag fungerende styreleder i Ulriken KFUK/KFUM – og det er deres tanker som ligger i bunn for den nye bruktbutikken.

– Også Vel Bevart skal drives av frivillige. Både fra vår organisasjon og andre. Dette med frivilligheten er selve nøkkelen for å kunne ha en slik butikk. Tror dessuten det er et tegn i tiden at flere ønsker være med på den bærekraftige bølgen – og derfor stiller opp.

Saken fortsetter under bildet

 

Til å stå for den offisielle åpningen av butikken, hadde man vært så heldig å få ordfører og bruktbutikkelsker, Marte Mjøs Persen.

Nettopp klima og miljø er viktig for henne, og hun legger ikke skjul på at det har blitt mange besøk i bruktbutikker opp gjennom årene.

Trendy og moderne er ikke helt hennes greie, forklarer hun.

– Jeg er nok heller blant dem som er glade i gamle ting. Mye av mitt interiør er derfor gjenstander jeg har arvet etter mine besteforeldre. Så det hender ganske ofte jeg stikker inn i bruktbutikker.

Ordførerens spesielle «jakt»

Ordføreren har et øye for det meste i bruktbutikker, men røper at hun hver gang er på utkikk etter noe helt spesielt.

– Barneskjeer!

– Men de behøver ikke nødvendigvis være i sølv. Det finnes mange fine barneskjeer, og jeg har en del hjemme. Men jeg vil ikke av den grunn si jeg samler på skjeer, legger hun til.

Ordføreren legger ikke skjul på at hun liker mye bedre å gå i en bruktbutikk enn i andre.

Saken fortsetter under bildet

 

Bruktbutikkene har en egen sjarm. Og jeg tenker at denne butikken på Landås er et verdifullt innslag i dette miljøet. I tillegg til det bærekraftige, skal det jo og være sted der folk kan bidra – og føle tilhørighet.

I butikken på Landås tar man imot alt som er helt og rimelig rent - klær, leker, bøker, møbler osv.

– Vi kan ikke ta imot hvitevarer, skitne madrasser o.l. understrekes det.

Vel Bevart-butikken er åpen torsdager og fredager 11–17 og lørdager kl. 10–14.

Kommentarer til denne saken