– Lytter til de unge brukerne

Det er prosjektleder Lillian Sharma (t.v.) og landskapsarkitekt Katja Barca som i disse tider sørger for at barn og ungdom i Bergen får de lekeplassene de aller helts ønsker seg. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Det er prosjektleder Lillian Sharma (t.v.) og landskapsarkitekt Katja Barca som i disse tider sørger for at barn og ungdom i Bergen får de lekeplassene de aller helts ønsker seg. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

De er opptatt av å lytte, til barn og til ungdom. Også velforeninger og andre i nærmiljøene tas med på råd. – Først etter å ha lyttet og fått innspill, begynner prosjekteringen.

DEL

På det som til våren blir en oppgradert Camilla Colletts lekeplass, er prosjektleder Lillian Sharma og landskapsarkitekt Katja Barca.

Begge har de Barnas Byrom som sitt spesialfelt, og er opptatt av å ferdigstille en rekke lekeplasser rundt i byen. Ruste opp gamle og slitte, og bygge helt nye.

Møtte flere utfordringer

Første møte med den gamle lekeplassen her i Camilla Colletts gate var et møte med fortiden.

– Her var det veldig flatt, lite spennende sted å være – og veldig tomt. Vi ville lage noe som kan være en felles hage for alle som bor her – barnehager som tar turen hit, og andre.

Katja ønsket å løfte inntrykket av den slitte lekeplassen.

– Et spennende landskap for barn, der de kan oppdage og ha det gøy.

Nye trampoliner, rutsjebane, disser, sandkasser, balanselek og ballspill med mer. Det vil også komme en ny grillplass.

Dette blir en oppgradering av et flott nærmiljøanlegg.

– Og i tillegg både bærbusker og epletrær, sier landskapsarkitekten.

– Plassen skal være ferdig en gang i mai – før fristen. Sånt er jo kjekt, påpeker Lillian Sharma.

Det er ikke få prosjekter som skal ferdigstilles til våren, og som Lillian Sharma sier:

– Og ingen blir heller helt like.

Selvsagt en sammenheng med forskjellige ønsker fra et sted til et annet.

Lytteprosessen og medvirkning er viktig, og Sharma forklarer.

– Vi spør gjerne barna om hva de i dag liker å gjøre der de bor, og da får du dem til å tenke over hva de har – og vi får gode innspill på hva de mangler og hva de ønsker mer av. Ingen tradisjonelle møter, men workshops. Der får de tegne ting, eller bygge modeller. Vi viser dem bilder osv.

Også Katja Barca heller til denne metoden.

– Får mange nye innspill som vi aldri har tenkt på. Kan aldri innfri alle ønskene, men vi ser hele tiden til hva flest ønsker – og hva det er størst savn av i de enkelte områdene. Noen ganger får vi urealistiske ønsker som vi likevel kan innpasse i noe som faktisk kan lages.

Penger i økonomiplanen

I arbeidet med å nå frem til barn og ungdom har de to fått veldig god kontakt med skolene, og de roser skolene for deres positivitet.

Siden prosjektet Barnas Byrom så dagens lys for noen år siden, har det ikke alltid vært helt samsvar mellom politikernes fagre løfter og avsatte midler til formålet.

Dette led Barnas Byrom under. I fjor uttalte byråden til BA at det i økonomiplanen 2016–2019 var satt av totalt 33,4 millioner kroner til Barnas Byrom.

Vi får håpe at dette er nok.

Artikkeltags