«Pakkes ut» til 120 årsjubileet

Hele den gamle tribunen er pakket inn i plast, og for at det ikke skal friste uvedkommende til å krype inn bak plasten, vil den bli ekstra sikret. (Foto: SKJALG EKELAND)

Hele den gamle tribunen er pakket inn i plast, og for at det ikke skal friste uvedkommende til å krype inn bak plasten, vil den bli ekstra sikret. (Foto: SKJALG EKELAND)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Selv ikke en høstgrønn kunstgressbane klarer skjule at vi befinner oss på gammel idrettshistorisk grunn. – Dette er et viktig kulturminne for Bergen som by. Bare det beste er godt nok her!

DEL

Når byggforvalter Tom Birkeland i kommunen snakker om Møhlenpris idrettsplass, er det med ærbødighet i stemmen.

Lang historie

Bygningsingeniøren vet hva som kreves for å ta vare på et anlegg med en historie fra 1899. Tidligere har han ordnet det gamle garderobebygget/klubbhuset, renovert alt utvendig – og tilbakeført bygget så godt det lar seg gjøre, til julidagen 1921 da det ble åpnet.

150 000 kroner ble brukt til maling og utvendig vedlikehold i 2016, og nye 150 000 ble brukt til den flotte bronsehetten på taket i fjor. Vinterens opprusting beløper seg til 1,8 mill. kroner.

– Nå er det taket på tribunen som har hovedfokuset.

Birkeland kaster et blikk retning presenningen som skjuler den gamle takoverbygde tribunen som nå trenger vedlikehold.

Bak plasten er det rigget til med stillas, og nå skal snart fagfolkene i gang.

– Tak og stålkonstruksjonen må vaskes, sandblåses og males. Mye av stålet er rustet, og vi vet ikke eksakt hvor gammelt det er. Når vi først er i gang, får vi også sjekket det.

Men idrettsanlegget trenger enda mer hjelp.

I nordenden av idrettsplassen står tre høye stålmaster. Solide alle tre, men det store spørsmålet er hvordan disse er festet til både murvegg og bakke.

Selv om Birkeland ikke vet om mastene skriver seg fra Møhlenpris-trikkens dager gjennom Wolffs gate, eller «bare» fra trolleybussens tid, er de en del av idrettsplassens identitet.

– Fundamentene rundt mastene er dårlige, så de må vi få festet og se til at de henger godt.

Helse og sikkerhet har førsteprioritet, når først Møhlenpris idrettsplass rustes opp.

Birkeland går over til motsatt langside. På toppen av natursteinsmuren – alle vingløperes frykt i koksgrustidens tid på Møhlenpris-banen.

– Gjerdet er langt fra sikkert, og han peker mot plasser der deler av stålgjerdet er borte, mens det andre steder stikker rør i alle retninger.

Alt klart til våren

– Kan ikke fortsette å ha det slik. Tribunen brukes av mange barn og voksne i løpet av et år. Nå blir det Bydrifts smedavdeling som skal fikse dette.

– Når regner du med å kunne gjenåpne hele idrettsanlegget?

– Til våren en gang, når seriefotballen ruller i 2019. Det vil imidlertid være mulig å bruke deler av anlegget i vinter.

– Noen lurer kanskje på om gatekunsten på tribuneveggen mot Thormøhlensgate blir malt over?

– Nei, den blir værende!

Artikkeltags