Overtar Hansaby-ansvaret

Direktør Stig Stark-Johansen i butikken på Hanseatisk museum   – en butikk som etter opprustingen for få år siden, er blitt en skikkelig suksess. Om ett år vil denne være stengt, og all fokus på hanseatenes tid flyttes til Schøtstuene. Og det blir åpnet ny butikk på Bryggen. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Direktør Stig Stark-Johansen i butikken på Hanseatisk museum – en butikk som etter opprustingen for få år siden, er blitt en skikkelig suksess. Om ett år vil denne være stengt, og all fokus på hanseatenes tid flyttes til Schøtstuene. Og det blir åpnet ny butikk på Bryggen. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Museum Vests mandat mot Hansanettverket blir nå et litt annet. Fra rollen som én av flere i delegasjonen til Hansadagene, overtar man nå ledelsen.

DEL

Frem til og med i år er det kommunens administrasjon som i alle år selv har styrt opplegget foran Hansadagene.

Nå har byrådet gitt aksept for å spille ballen over til Museum Vests fagfolk.

Overtar tilretteleggingen

Hvert år er Bergen representert på disse festdagene rundt i store deler av Nord-Europa. Dagene er markeringen av det moderne Hansabysamarbeidet som ble opprettet i 1980.

Ikke mindre enn 186 byer og tettsteder er med i dette nettverket.

Vi husker jo alle de flotte Hansadagene her i byen i fjor sommer. Over 70 byer var representert i Bergen.

– Nå blir det altså vår oppgave å legge til rette for utstillingen som skal presentere Bergen på kommende Hansadagene, forteller direktør Stig Stark-Johansen ved Museum Vest.

– Og det vil og være vår oppgave å se henimot de neste Hansadagene i Bergen.

Det er nok stykke frem i tid. Før 2016 var 1996 forrige gang Bergen ble tildelt Hansadagene.

I begrunnelsen fra kommunen om å overføre ledelsesansvaret til museet, heter det at «dette støtter opp om behovet for revitalisering ...»

Videre pekes det på hva museet nå tar hånd om: «delta på årlige samlinger, tilrettelegge det praktiske arbeidet tilknyttet Bergens bod og markering ellers under de årlige hansadager, oppfølging av «faste poster» som Hansamarked, Hansebusiness, HanseArtworks, Youth Hansa, Hanse Chef m.v. og der det forventes at Museum Vest jobber opp mot etablerte miljøer på form, innhold, delfinansiering/egenandeler m.v.

For stor dellegasjon

Stark-Johansen er ennå ikke begynt på arbeidet inn mot de neste Hansadagene, men er klar på én ting:

– Delegasjonens størrelse «må tas ned». Den blir neppe av samme størrelse som før.

Det å skulle ta over ansvaret betyr ikke at man og overtar alle kostnadene som hviler på en så stor representasjonsoppgave. Bergen kommune sørger for midlene som trengs. Men som direktøren påpeker, vil det selvsagt berøre arbeidstiden.

Et lite paradoks er at i samme året som Museum Vest overtar lederrollen for Hansasamarbeidet, stenger en neste høst ned Det Hanseatiske Museum i seks – 6- år for oppussing.

– Samtidig er det viktig å få frem at vi har en plan. I denne inngår «å bygge opp» Schøtstuene. De vil i langt større grad tas i bruk, og vi vil – når vi ikke lenger har butikken vår i Finnegården, ta i bruk leide butikklokaler på Bryggen. Per i dag har vi en dialog med Stiftelsen, og det er to lokaler å velge imellom. Museumsbutikken har hatt solid økning i omsetning.

Artikkeltags