Tilbake til «den gode gamle» førjulstiden på landet

Lysdypping er bare én av en rekke aktiviteter fra gammel tid som hentes frem på Hordamuseet søndag formiddag. (Foto: HORDAMUSEET)

Lysdypping er bare én av en rekke aktiviteter fra gammel tid som hentes frem på Hordamuseet søndag formiddag. (Foto: HORDAMUSEET)

Av

Skru tiden tilbake til tidlig 1900-tall. Gjenopplev den travle førjulstiden der gamle mattradisjoner blir som nye. Stort nærmere «Jul på landet» kommer du neppe.

DEL

Kulissene er innbydende og tidsriktige – og vi snakker her om en hel søndag formiddag spekket med gamle juletradisjoner.

– For veldig mange er denne familiedagen vår blitt en juletradisjon i seg selv. Og hvert år kommer det nye til. Flere og flere vet om oss.

Anne Tverberg ved Hordamuseet på Stend har vært med på dette før. Mange ganger - og prøver fra år til annet å legge inn nye artige vrier.

Så også i år.

I år to konserter

– Ja, i år har vi vært så heldig å få til to konserter i Båthallen på museet. Både kl. 1400 og 1500 blir det julekonsert i samarbeid med Fana kirke ved kantor Jan Røshol, forteller Tverberg.

Konserten har fått navn etter den første norske julesalmen vi kjenner, Landstads «Fra fjord og fjære», som første gang ble kjent i 1856.

I Båthallen får du høre Paradur damekor, Mannskoret X-tra Lars, Fanasolistene og Fanatalentene.

Når dørene i de gamle husene på museet åpner kl. 1100, vil det være fyr i gruen – og som prikken over i-en utendørs, er det både kranser og julenek på staur i tunet.

– Og i de gamle husene kan både barn og voksne lage riktig gammeldags julepynt av halm, garn, ull pluss tre og papir.

Og for alle matglade blir det i år også flere steder med kafesalg, og om en har lyst å følge røyking av laks eller karamellisering av epler på nært hold, er selvsagt muligheten der. Grilling av pølser på bålpannen og julegrøt-salg i løen blir det og.

– I smien blir det fyrt opp for at smeden skal vise sine kunster, og i snekkerboden blir det lysdypping.

Julekortfotografering

I Ambrosiahuset blir det både kafe og utstilling av gamle julekort, pakkelapper og glansbilder.

Og klart at den gamle landhandelen er åpen med julesnop og smågaver.

Det blir både julekortfotografering og muligheter for å lage egne pakkelapper.

Kl. 12, 13 og 14 kommer du garantert i den rette stemningen når fortellingen om «Teskjekjerringa som møter Kvitebjørn kong Valemon», av Alf Prøysen, blir løftet inn i Fjellskål i Klyngetunet.

Og etter en hustrig og temmelig våt uke bak oss, kan det være kjekt å vandre mellom husene ved Fanafjordens bredd, når væromslaget kommer søndag formiddag.

Førjulsdagene på byens museer har en egen klang. På Gamle Bergen prøvde man på noe nytt i år, to førjulskvelder.

– Når det gjelder de to førjulskveldene, har vi fått strålende tilbakemeldinger både via Facebook og andre som var der, sier markedssjef Astrid Strømsnes hos Bymuseet.

Artikkeltags