– Hjelp meg å fylle alt dette!

 Kjersti Hjelmeland Brakstad er en travel pepperkakebyarkitekt og står her midt inne i hovedgaten på det som skal bli Pepperkakebyen 2018. I øyeblikket er det ingen bygg her, og det er nå hun håper at pepperkakebakere kaste seg over deig og bygger i vei. (Foto:  TOM R. HJERTHOLM)

Kjersti Hjelmeland Brakstad er en travel pepperkakebyarkitekt og står her midt inne i hovedgaten på det som skal bli Pepperkakebyen 2018. I øyeblikket er det ingen bygg her, og det er nå hun håper at pepperkakebakere kaste seg over deig og bygger i vei. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Store flater og et ukjent antall åser. «Bydel» på «bydel», fjord og høye fjell. Kjerstis skaperverk er i ferd med å ta form. – Men til å fylle alt dette du ser, trengs hjelp!

DEL

Pepperkakebyarkitekten har vært i sving lenge, og er den første av flere markerte dager rett om hjørnet på Sentralbadet.

Nå kan du levere

– Fra i morgen er det mulig å levere byggverk til årets utgave av Pepperkakebyen. Vi holder åpent her i Sentralbadet fra kl. 0900 til 2000 hver eneste ukedag helt frem til og fredag 9. november, opplyser Kjersti Hjelmeland Brakstad som holder på med sin 26. pepperkakeby.

Bare de to første pepperkakebyene ble bygget opp uten Kjersti – Håper i år at alle som ønsker å bake et bygg til Pepperkakebyen finner frem kjevle og deig litt før enn hva tilfellet var i fjor.

Kjersti & Co gikk i fjor ut og fortalte at det var for få bygg som var kommet inn.

– Det resulterte i en revolusjon innen pepperkakebygg-faget. Rundt 900 bygg kom inn den siste helgen – og det var litt i overkant mange. Vi håper at bakerne har anledning å begynne litt før i år.

Nå er Kjersti snart ferdig med siste penselstrøk på det som blir «Byfjorden» i Pepperkakebyen. – I det hele tatt blir det mye vann og sjø i årets utgave, sier hun.  (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Nå er Kjersti snart ferdig med siste penselstrøk på det som blir «Byfjorden» i Pepperkakebyen. – I det hele tatt blir det mye vann og sjø i årets utgave, sier hun. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Det kommer ikke på tale å utvide fristen for levering i år. Innen fredag 9. november kl. 2000 – uken før åpningen den 17., må samtlige bygg være levert i Sentralbadet.

Kjersti peker på at det er de første som leverer som og får de beste plasseringene.

– Det finnes noen greie tips til alle bakerne. Til selve baksten: husk at det skal være mulig å plassere lys i bygget. Alle byggverkene skal ha lys.

Og hun har og gode råd, når det gjelder transporten

– For det første så la det stå på et underlag huset er lett flytte på, og lever det gjerne i en kartong. Er det regnvær ute, så sørg for at bygget ikke blir fuktig. Da faller det fortere sammen.

– Gå gjerne litt ned på størrelsen du drømmer om å lage. Husk det skal fraktes!

2083 pepperkakehus var å se i Pepperkakebyen 2017, og Kjersti mener det er fullt mulig å nå dette antallet også i år.

Kikki Hellesø (t.v.) og Helene Nødtvedt Karlsen er allerede i full sving med å lime pepperkakehus som skal selges og pyntes på pyntesøndagen. Det er disse to som fra i morgen kl. 0900 tar imot byggverk. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Kikki Hellesø (t.v.) og Helene Nødtvedt Karlsen er allerede i full sving med å lime pepperkakehus som skal selges og pyntes på pyntesøndagen. Det er disse to som fra i morgen kl. 0900 tar imot byggverk. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Akebakke også i år

Lurer du på noe, så gå inn på Facebook på Pepperkakebyen.

Hvordan det endelig resultatet blir, vet selv ikke Kjersti. Det fine med Pepperkakebyen er at byutviklingen skjer under marsjen.

– Eneste sikre, er at det også i år blir både kiosk og akebakke. To sikre vinnere, ikke minst blant de aller yngste.

– Hvor lange er arbeidsdagene dine i denne perioden?

Ove Ytredal fra Maritimt Fellesskap er oppe under taket i Sentralbadet og  dekker til vinduene. (Foto:  TOM R. HJERTHOLM

Ove Ytredal fra Maritimt Fellesskap er oppe under taket i Sentralbadet og dekker til vinduene. (Foto: TOM R. HJERTHOLM

– Ikke la oss komme inn på det, sier Kjersti med et smil.

– De er lange. Det er helt sikkert – men veldig kjekke. Vi er et godt team, og kommer helt sikkert i havn i år også, sier Kjersti som har hovedfag i illustratør/grafisk design og sitter mye bak «macen» og gjør helt andre ting resten av året.

Hva som skjer etter med Pepperkakebyen etter 2018, er i øyeblikket usikkert. Årets utgave blir den siste i Sentralbadet, og nå begynner snart jakten på nytt lokale.

– Og det må ligge i Bergen Sentrum. Basta!

Pepperkakebyarkitekt Kjersti har fått hjelp fra datter og lærerstudent Nora (t.v.) med å bygge opp årets utgave av Pepperkakebyen. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Pepperkakebyarkitekt Kjersti har fått hjelp fra datter og lærerstudent Nora (t.v.) med å bygge opp årets utgave av Pepperkakebyen. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Artikkeltags