En positiv utstilling om plast

Sølvi Vik (t.v.) og Aina Matre har laget monsteret Mons av blant annet fiskegarn og trosser funnet i sjøen.

Sølvi Vik (t.v.) og Aina Matre har laget monsteret Mons av blant annet fiskegarn og trosser funnet i sjøen. Foto:

Flere hundre kilo plast er samlet inn fra miljøkajakkene. Nå er det blitt til en utstilling om plast, som ikke skal skremme barna.

DEL

Onsdag åpnet en utstilling om plast på Norges Fiskerimuseum.

Fra vinduet i utstillingsrommet, kan man skue to personer som padler i en av miljøkajakkene «Green Kayak» i viken utenfor Kystkultursenteret.

Omtrent 300 kilo plast er samlet inn på padleturer med de grønne kajakkene, som har vært til gratis utlån i sommer.

– Å fokusere på plast er veldig i tiden, men vi ville lage vår egen vri, med tanke på miljøkajakkene og strandryddingen vi har drevet med, sier Sølvi Vik, konservator ved museet.

Vil ikke skremme barna

Bosset som ble ryddet på padleturene er vasket og sortert. De minste bitene ligger klar på «Plastverkstedet», der barna kan få lage kunstverk av plastbitene, som skal bli til en liten utstilling.

– Forsøpling i havet er et alvorlig tema, men ved å bruke kreativiteten og lage en utstilling av kunstverkene, håper vi at det vil bli noe positivt også. Når barna går ut herfra vil vi ikke at de skal sitte igjen og tro at havet er ødelagt og verden går under, sier aktivitetsansvarlig Aina Matre.

Plastverkstedet er åpent ut uken, og forestillingen «Fisken & Plasten» spilles denne helgen for publikum. Gjennom akrobatikk og musikk skal barna bli begeistret til å ta vare på havet.

Resten av miniutstillingen om plast, med blant annet «Monstermons», et udyr laget av marin forsøpling, skal stå på museet frem til jul.

Artikkelen fortsetter under

Her på «Plastverkstedet» kan barna lage kunstverk av plast denne uken. Bildene skal bli til en miniustilling.

Her på «Plastverkstedet» kan barna lage kunstverk av plast denne uken. Bildene skal bli til en miniustilling. Foto:

Spiser et bankkort med plast

– Vi er fleksible personer som har kastet oss rundt og laget en spennende utstilling, uten at det går ut over økonomien. Dette er en utstilling med mye gjenbruk. Vi har kanskje handlet for 3000 kroner, sier Matre.

Et monter i utstillingen viser typiske ting som havner i havet, engangsbestikk i plast, sugerør og lignende. Ved siden av ligger alternativer uten plast. For eksempel et sugerør i glass.

– Vi må lære om kilden til plast i havet, så vi kan stoppe det. Ellers hjelper det ikke bare å rydde, om vi uansett fortsetter å forsøple, mener Vik.

I monteren ligger det et bankkort.

– Hver uke spiser vi fem gram mikroplast, like mye som et kredittkort, ifølge en studie fra WWF, sier hun.

Artikkelen fortsetter under

Sølvi Vik (fisk t.v.) og Aina Matre (sjøhest) har jobbet med utstillingen innimellom i august og september. – Vi har laget en spennende utstilling, uten at det går utover økonomien.

Sølvi Vik (fisk t.v.) og Aina Matre (sjøhest) har jobbet med utstillingen innimellom i august og september. – Vi har laget en spennende utstilling, uten at det går utover økonomien. Foto:

Kjørte boss til jobb

Vik har vært så engasjert i utstillingen, at da hun startet å plukke plast i sommer, fylte hun bilen og kjørte på jobb.

– Jeg sluttet å dra plasten med meg på jobb, da Aina en dag sa stopp, forteller Vik og ler.

Det ble nok plast å vaske og sortere, og rikelig å lage utstillingen av, de hadde jo tross alt 300 kilo fra kajakkene!

Havet er ikke et bosspann, dette vil museet bevisstgjøre for sine besøkende.

– Fiskerinæringen er også med å forsøple, vi vil ta problemet ved roten, ved å lage utstilling om marin forsøpling her på Norges Fiskerimuseum, sier Matre.

Kunstverkene som blir laget på «Plastverkstedet» blir avbildet på en magnet, som henges på kartet over Bergen og sjøen rundt sentrum. Noen magneter er allerede kommet opp.

Kunstverkene som blir laget på «Plastverkstedet» blir avbildet på en magnet, som henges på kartet over Bergen og sjøen rundt sentrum. Noen magneter er allerede kommet opp. Foto:


Artikkeltags