– Mestringsfølelse og sjøvett

Denne gjengen med syvendeklassinger ser ut til å kose seg i sjøen. Etter en marsdag i sjøen og teori på land sitter nok disse elevene igjen med mye kunnskap og hvordan opptre på og i sjøen. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Denne gjengen med syvendeklassinger ser ut til å kose seg i sjøen. Etter en marsdag i sjøen og teori på land sitter nok disse elevene igjen med mye kunnskap og hvordan opptre på og i sjøen. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Elevene var spente – ja, skeptisk er kanskje et mer dekkende uttrykk. Det å skulle kaste seg i vannet i mars måned, føltes helt feil. Etterpå var det bare smil og latter. – Tilbakemeldingene var gode!

DEL

Sist mars var en gruppe med syvendeklassinger samlet ved Kystkultursenteret i Sandviken.

I samarbeid med Tryg Forsikring ønsket Redningsselskapets forebyggende avdeling å prøve ut «Tryg (g) i vann».

Enda flere får sjansen

– Vi fortsetter prosjektet også denne vinteren, og i februar/mars blir det enda flere skoleklasser som får lære førstehjelp, sjøvett og mestring i sjø. Primært snakker vi her om syvende og åttendeklassinger, sier Dag Kjetil Tufte i Redningsselskapet.

Med våtdrakt hopper jenter og gutter i vannet, lærer å kaste redningsring og line – og ikke minst hvordan komme seg opp i en båt fra sjøen, når man er litt kald og våt.

– Dette opplegget er noe helt annet enn å øve inne i et basseng. Og kursene gjennomføres uansett vær og vind. Men det er selvsagt valgfritt om man vil kaste seg i sjøen eller ikke, påpeker Tufte.

Opplegget med Forebyggende Seilas er blitt mer omfattende etter at regionkontoret her vest har fått utvidet området de siste årene.

Nå blir det seilas langs hele vestlandskysten fra Selje i nord til Egersund i sør både før og etter sommerferien.

Tufte er veldig fornøyd med at sommerskolene for barn i alderen 9–13 år er blitt suksesser – både i Alvøen og i Sandviken.

– Nå legger vi ut for påmelding på hjemmesiden vår fra 15. februar, og regner med at det fort blir ganske fullt, sier Tufte.

Han opplyser at det dreier seg om de to første ukene i skolenes sommerferie.

– Det er plass til rundt 25 på hver av skolene – altså 100 til sammen. Og her gjelder «først-til-møllen». Vi opplever at mange kommer igjen år etter år, så ingen tvil om at dette er populært.

Elias-båtene og 7400 barn

I løpet av disse sommerskoleukene lærer barna utrolig mye om hvordan opptre på sjøen, om mestring – i tillegg til at de har det veldig gøy.

Sommerskolene avsluttes med en tur, pluss at også redningsskøyten er innom på besøk.

– Dessuten blir det Elias-kjøring rundt om på hele Vestlandet også i 2018. I Hordaland alene hadde vi over 50 arrangement med over 7400 barn som fikk møte/kjøre med Eliasbåten og lære seg viktigheten av å bruke redningsvest på sjøen når man er i båt! Vi har 12 Eliasbåter til disposisjon i hele regionen.

– I tillegg til alt dette, tilbyr vi også Båtførerprøven, VHF-kurs og Ta-roret- kurs. Vårt mål er å gjøre sjøvett til allemannseie og vi har forebygging som et av formålene.

Artikkeltags