Setter frivilligheten i høysetet

Olav Mjelva (t.v.) får veldig mye skryt av Dag Kjetil Tufte ved regionkontoret til Redningsselskapet. Denne dagen BA er innom på Tollboden, står de på farten til Mongstad der de skal være med på juleavslutningen til RS Ung Nordhordland. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Olav Mjelva (t.v.) får veldig mye skryt av Dag Kjetil Tufte ved regionkontoret til Redningsselskapet. Denne dagen BA er innom på Tollboden, står de på farten til Mongstad der de skal være med på juleavslutningen til RS Ung Nordhordland. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av

For fire år siden tok han valget. Olav Mjelva (52) mente tiden var inne for å gjøre noe meningsfylt på fritiden. Siden 2014 er det blitt 4000 timer jobb for Redningsselskapet.

DEL

Forleden delte han kommunens Frivilligpris 2018 med ildsjelen på Laksevåg, Helge Farestveit.

Utall Elias-arrangementer

I dag er Olav leder av RS Frivillig Bergen – og det har han vært nær sagt, fra dag én i Redningsselskapet.

– Olav er en ildsjel som vi her i Redningsselskapet i Bergen er helt avhengig av, kommer det fra Dag Kjetil Tufte.

Han er rådgiver på Redningsselskapets kontor i Strandgaten, jobber tett inn mot nettopp de frivillige – og var den som foreslo Olav Mjelva til den kommunale prisen.

– Uten den innsatsen som Olav har lagt ned, kunne vi ikke ha oppnådd de resultater som vi gjorde i år. Han har vært med på utallige Elias-arrangement. Og i 2018 har han personlig vært med på at over 6000 barn her i Hordaland har fått møte «Elias» – den lille redningsskøyten fra TV-serien som og er blitt kinofilm.

Alle RS Ung-lagene rundt i hele distriktet har hatt besøk av Olav Mjelva minst én gang.

– Oppgaven er å hjelpe ungdommene med utstyr, når disse trenger det. Vedlikehold er og en del av oppgavene til oss frivillige.

Dessuten stiller Mjelva & Co opp som hjelpere på land for Redningsskøyten «Bjarne Kyrkjebø».

– Dermed blir vi samtidig en rekrutteringsplass for alle som senere ønsker å bli frivillig mannskap om bord på skøyten.

Frivilliggjengen teller i dag 13 personer, og for å bli medlem av RS Frivillig må man være minimum 18 år.

Frivilligarbeidet blir bare mer og mer omfattende, og det blir derfor en hel del helgejobbing.

– Ja, fra mai til august går det med en god del helger. Faktisk de aller fleste. Men det aller viktigste er at det er kjekt å holde på med dette.

– Av byråden fikk du både diplom og penger. Tenkt over hva du skal bruke pengene til?

– Har faktisk en plan klar om å bruke de 25.000 kronene innad i frivilliggruppen. Vi har lite midler til disposisjon, får ingenting fra hovedkontoret – og det er dårlig med sponsorer. Alle pengene vi skal bruke, må vi pent skaffe selv.

Trenger mer utstyr

Hver sommer har de frivillige et stort arrangement sammen med Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU).

– Til det trenger vi en del utstyr, spesielle vester for deltakerne og en båt. Arrangementet holdes på Stend og ute på Fanafjorden.

I tre år har RS Frivillig holdt hus i det tidligere havneskuret på Tollbodkaien, hvor de holder på å innrede lokalene. Det har de nå gjort i et års tid, men er langt fra ferdig.

– Vi trenger penger til det og.

Artikkeltags