– Lærevillige sjetteklassinger

De heldige sjetteklassingene fra Haukeland som fikk være med på Forebyggende seilas lærte mye i løpet av annerledes-skoledagen på Bryggen. Her gir Dag Kjetil Tufte fra Redningsselskapet en liten leksjon i knuter som skal benyttes når båter skal fortøyes. Det er det ikke engang alle voksne i båt som kan. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

De heldige sjetteklassingene fra Haukeland som fikk være med på Forebyggende seilas lærte mye i løpet av annerledes-skoledagen på Bryggen. Her gir Dag Kjetil Tufte fra Redningsselskapet en liten leksjon i knuter som skal benyttes når båter skal fortøyes. Det er det ikke engang alle voksne i båt som kan. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I går satte man strek for denne gangen. Rundt 2000 skoleelever her vest har nå fått en innføring i sikkerhet på og ved sjøen. – Stor suksess i alle havner, og bare gode tilbakemeldinger.

DEL

Redningsselskapets regionleder for store deler av Vestlandskysten, Endre Ytreland, er strålende fornøyd.

Det forebyggende arbeidet rundt det å ferdes ved og på sjøen synes å være viktigere enn noen gang.

Nødetatene er med

Redningsselskapet har i mange år fortalt oss om viktigheten av å snakke direkte til barna.

Sommerens skremmende høye antall drukningsulykker landet rundt bare forsterker selskapets budskap.

42 personer druknet i tidsrommet mai juli. Fylkene Vestfold, Buskerud, Østfold, Møre og Romsdal og Rogaland hadde alle fire drukninger.

Akershus og Trøndelag begge tre – og dessverre hadde våre to fylker, Hordaland pluss Sogn og Fjordane også tre drukninger hver.

På Forebyggende seilas-dagen i Bergen er foruten Redningsselskapet selv, og andre nødetater representert. Politiet, Røde Kors og Havnevesenet var på plass her i Bergen.

Andre steder langs kysten er og brannvesenet til stede. Bare ikke i Bergen.

– For oss handler dette om bevisstgjøring av barna. Spesielt med den sommeren vi har bak oss med veldig mange drukninger, er det arbeidet som Redningsselskapet gjør, veldig viktig.

Dette sier politibetjent Kjartan Snorrason ved Kriminalitetsforebyggende avdeling hos Politiet. I flere timer sto han og kollega Dara Nazari og pratet med elever på Bryggen.

– Vi har vært med på Forebyggende seilas-dager i mange år, og vi prater om sjøvettregler og ellers generelle regler rundt det å ferdes på sjøen. Hva man må rette seg etter, og hva man ikke bør gjøre, legger Snorrason til.

– Og så håper vi selvsagt at barna tar det vi sier med hjem til foreldrene.

Da seilasdagen kom til Bergen i styggeværet forleden, var 115 ivrige sjetteklassinger fra Haukeland skole, Sælen oppveksttun og Nordnes skole på plass.

43 heldige fra Haukeland

– Vi har 43 elever med fra vår skole, og føler vi er veldig heldig som har kommet med denne gangen. I forkant av denne dagen, har vi gjort noen oppgaver på skolen, opplyser kontaktlærer for barna fra Haukeland, Nils Petter Ramsøy.

– Elevene får komme om bord i båter og er innom totalt seks poster i løpet av en helt skoledag her på kaien.

Det er en årlig kamp om å få være med på denne ene forebyggende dagen i Bergen.

– Vi kan ikke ha med enn rundt 100. Utfordringene vi sliter med å løse er at nødetatene dessverre ikke kan stille flere dager. Hadde det vært opp til oss, hadde vi brukt hele uken til dette arbeidet, sier Ytreland.

For at så mange som mulig av byens skoler skal få sjansen til å være med på Forebyggende dag, er det Redningsselskapet som sender ut innbydelse til hver enkelt skole.

- Vi er gått bort fra "først til møllen"-prinsippet og velger selv å stå for invitasjonen.

Artikkeltags