Gå til sidens hovedinnhold

Nå pønsker de ut den siste Pepperkakebyen

Artikkelen er over 3 år gammel

Den enorme gulvflaten ligger helt bar. Operakulissene er borte. Nå tenkes det igjen Pepperkakebyen. Sannsynligvis går det også mot den aller siste her i Sentralbadet.

Og vi føler oss ganske så sikre på at årets overgår fjorårets både hva antall bygninger angår – og ikke minst fantasifulle sprell med pekkerkakeduft.

Ut på jakt etter lokaler

– Utfordringen neste år blir derimot å finne et sted til Pepperkakebyen 2019. På tidspunktet den skal være, er det nemlig store sjanser for at Sentralbadet er under ombygging. Det skal jo som kjent bli scenekunsthus, og da kommer vi neppe til her i huset, forklarer pepperkakebysjef, Steinar Kristoffersen.

– Vi sysler jo med denne tanken hele tiden, og hvis noen vet om ledige lokaler i Sentrum, må de kontakte oss.

Men foreløpig er det årets by, som åpner 17. november, som står i hodet på både Kristoffersen – og ikke minst arkitekten bak nesten alle utgavene av Pepperkakebyen, Kjersti Hjelmeland Brakstad.

– Ennå har vi ikke funnet på noe tema for årets utgave. Kanskje ber vi alle bakerne der ute bruke fantasien og lage sin egen drømme-Bergen.

Kristoffersen fikk så sent som torsdag en telefon fra utlandet, hvor spørsmålet var når åpner Pepperkakebyen.

– Noen av dem som ringer, tror den er åpen hele året, og da må jeg jo fortelle at den står bare den tilmålte tiden hvert år – og at den er en juletradisjon.

Og en lattermild pepperkakebyarkitekt legger til:

– Skulle vi holdt åpen pepperkakeby hele året, vet jeg ikke hva bergenserne skulle ha puttet i deigen.

Akkurat på dette punktet i forberedelsene sitter humoren løst hos teamet bak Pepperkakebyen, for hør bare hva pepperkakebysjefen selv klarer å si:

– Neste år er det forresten ti år siden Pepperkakebyen ble knust, så vi får vel finne på noe spesielt.

En dårlig spøk fra Kristoffersen – og han vet det godt selv. Det som skjedde med Pepperkakebyen i 2009 sitter fortsatt i mange av dem som den gangen var små.

Aldri mer Torgallmenningen

I det hele tatt er årene på Torgallmenningen noe som ingen i pepperkakebyledelsen minnes med glede.

– Om vi neste år er aldri så mye ute av Sentralbadet, blir det ikke aktuelt med telt lik det vi hadde på Torgallmenningen.

– Telt er vi ferdige med, og det av flere grunner. Ikke minst det å takle høy luftfuktighet, var en utfordring!

Nå gjelder det i første rekke å rette blikket mot innleveringsdatoene for bygninger til Pepperkakebyen.

– Fra fredag 26. oktober til og med 9. november kl. 0900–2000 hver dag kan det leveres. I fjor måtte vi forlenge fristen, men så plutselig eksploderte det, og vi fikk nesten for mange hus. Vi er jo spente på hvordan det går i år.