«Bergen på halvannen time»

Et spesielt innslag i bybildet, når ti-tolv tyske cruiseskipsturister stiger opp på sine leide Segways og kommer innover Bryggen og skal over på andre siden av veien. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Et spesielt innslag i bybildet, når ti-tolv tyske cruiseskipsturister stiger opp på sine leide Segways og kommer innover Bryggen og skal over på andre siden av veien. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fire år er gått siden de første Segway-turistene rullet frem over Bryggen. Den elektriske tohjulingen har vist seg perfekt for kjapp-kjapp-info om Bergen by.

DEL

Halvannen times omvisning på to hjul frister. Iallfall skal vi dømme ut fra interessen blant de mange tusen tilreisende hver sommer.

Ofte har de bare noen få timer disponible i Bergen, og som cruiseturister flest, ønsker de da å få med mest mulig i hver havn.

Ifølge Rita Marie Munoz, som er teamleder for guidene hos det ene av byens to utleiere, Elmoving.com, finnes det Segwayturister i alle aldre.

– Her har vi litt av alt, for å si det sånn. Her forleden hadde vi en gruppe som var + 70, og vi har og 20–30 åringer. Oftest er det tyskere.

Skeptiske overbevises

Ifølge Rita Marie behøver du ikke være verken linedanser eller ekstra tøff i trynet for å farte rundt på en Segway.

– Noen er nok skeptisk til å begynne med, men med litt kursing, går det greit. Hvis de er veldig usikre, får de ekstra god tid for å bli sikker på seg selv, forteller hun.

– Og det handler jo bare om balanse. Kan du stå rett opp og ned, klarer du også dette!

Mange blir behagelig overrasket etter en liten stund på denne «ståhjulingen».

– Hvor mange Segwayer har dere ?

– Her på Nøstet har vi 25 stykker. Og ofte er alle i bruk.

Kl 1000 legger Segwayene ut fra Nøstet, og det går og én tur litt utpå formiddagen. Alt er lagt opp etter anløp av cruiseskip.

– Vi er veldig fleksible, og kan fint legge opp til en tur om skipet kommer litt ut på dagen. Det viktige for oss er at vi får tid til å lade Segwayene til neste tur.

Det er blitt mer og mer vanlig at de guidede turene forhåndsbestilles av båtene selv eller cruiseoperatøren.

– Og det er selvsagt en fordel for oss å vite hvor mange vi ha klare til et gitt klokkeslett.

Saken fortsetter under bildet

Det er Rita Marie Munoz, her på innendørs Segway, som er teamleder for guidene til Elmoving.com på Nøstet. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Det er Rita Marie Munoz, her på innendørs Segway, som er teamleder for guidene til Elmoving.com på Nøstet. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Ruller ut oktober måned

En guidet tur på halvannen time koster 695 kroner per person.

Turen begynner fra Nøstet og går først innom Teateret og ned til Den Blå Steinen. Noen ganger fortsetter man rundt Lille Lungegårdsvann og til Hovedbiblioteket.

– Noen ønsker å se Grieghallen, og da kjører vi bortom den. Vi drar så til Skansen og ned igjen til Bergenhus festning, innover Bryggen til Torget. Det blir og tid til en tur ut til Nordnes, før vi avslutter der vi begynte.

Hvis været er på Segway-utleiernes side, holder en det rullende til ut oktober måned.

Fjorårssommeren var ikke helt på Segway-turismens side, og den gode opplevelsen av byen mellom de syv fjell uteble litt for ofte.

– Men samtidig forventes det at det skal regne i Bergen, fordi turistene har hørt om regnværsbyen.

Segwayene i Bergen eies av et firma med utspring i Sarpsborg – og som har Segwayer til utleie i Bergen, Stavanger, Oslo, Trondheim og Honningsvåg.

Neste på segway-kartet blir Ålesund og Tromsø.

I Bergen er det to operatører av Segway. Det er Bergen Segway som holder til på Bontelabo, og så er det Elmoving.com som tidligere het Segway tours Norway AS.

Artikkeltags