Gå til sidens hovedinnhold

Markering av viktige jubileer

Artikkelen er over 3 år gammel

På frigjøringsdagen om et par uker er det 13 år siden Storevarden byttet navn. I morgen er Menneskerettighetsvarden samlingsplass for et par langt større markeringer.

Siste: Turen er avlyst på grunn av dårlig vær, opplyser Bergen Turlag på sin Facebook-side.

Det er i år nemlig 150 år siden Den Norske Turistforening (DNT) så dagens lys, og 2018 betyr at det samtidig er 70 år siden FNs menneskerettserklæring ble laget.

Fellestur til varden

Når to slike jubileer faller på samme tid – og turmålet Menneskerettighetsvarden på Ulriken er innenfor, når vi snakker grei søndagstur, blir det naturlig nok et lite samarbeid.

– Vi har et håp om at flere hundre blir med oss på tur i morgen. Nå er kanskje ikke været det beste, men det blir like fullt en flott tur fra Ulriksmasten til varden.

Rita Mathisen er leder for turgruppen Byfjellstrimmen hos Turlaget – og mener dette kan bli en finfin søndagstur i regi av turlaget, FN-sambandet og Raftostiftelsen.

– Hovedturen går fra Ulriksbanen til Menneskerettighetsvarden og tilbake etter markeringen. Men for dem som ønsker det, går vi viere over Vidden etterpå.

Mathisen anslår at turen over Vidden med den innlagte halvtimen ved varden, totalt tar syv timer.

– Uansett hvilken lengde man velger, tror jeg det kan være lurt å bruke gamasjer. Noen steder er det bart, men i mindre søkk og skyggefulle plasser kan det fortsatt ligge snø – og den er nå både råtten og våt. For alle som vil over Vidden kan nevnes at det iallfall ligger snø i Borgaskaret, mens det i Hyttelien er mer bart.

Turlaget stiller ganske sikkert med mange, men Mathisen opplyser at både FN-sambandet og Raftostiftelsen har begge sendt ut invitasjoner til sine om denne spesielle søndagsturen.

Byfjellstrimmens aller sprekeste går helt fra Montana, opp fjellet og innover. De som ønsker å ta Ulriksbanen møter kl. 1130 på Ulrikens topp.

– Herfra går en i samlet tropp til Menneskerettighetsvarden.

Mathisen forteller videre at elleve av Bergen og Hordaland Turlags turledere stiller og vil være behjelpelig og vise vei.

Saken fortsetter under bildet

 

Ordføreren blir med

– Det blir både trompetspiller fra Griegakademiet på plass, og vi lager en del aktiviteter for barna.

Som det understrekes, er dette en markering for å minne om menneskerettighetserklæringen som ble til like etter andre verdenskrig for å hindre at lignende grusomheter aldri skjer igjen.

– Vi ønsker å vise at bergenserne både er glade i fjellet, og dessuten slår ring om menneskerettighetene.

Blant turfolket vil og ordfører Marte Mjøs Persen være. Det offisielle programmet tar til kl. 1300.

Det var lagmann Hanne Sophie Greve som i forbindelse med 60 årsjubileet for 8. mai 1945 tok initiativ til en bronseplate på varden.

Kommentarer til denne saken