Frank Aarebrot er på vei til frisøren. På veien har han tid til et lite intervju.

Spørsmålet er hva som skal skje på fredag, svaret varer i 20 minutt, og her er en kortversjon:

– Det var NRK sin idé. I forbindelse med 200 års jubileet for grunnloven, skal jeg holde et slags langt kåseri på 200 minutter. Det skal sendes direkte på NRK 2 fra Kvarteret. Jeg gleder meg, det blir nok gøy, smiler Aarebrot.

LAGET POWERPOINT

Gjennom tre timer og 20 minutter skal altså professoren ta tilhørere og seere gjennom Norges historie etter 1814. Han har ikke noe manus, men har strukket seg til å forberede noen powerpointer.

– Jeg kunne gjort dette uten å forberede meg, men jeg vil nødig bli tatt på at jeg oppgir feile årstall. Så jeg har tatt meg bryet med å sjekke en del årstall. Det kan jo hende at jeg bommer i en vanlig forelesning, men da kan jeg be studentene sjekke det selv. Jeg kan ikke godt gjøre det på direktesendt fjernsyn, mener professoren.

KVINNEHISTORIE

I den to hundre minutter lange forelesningen kommer Aarebrot til å fremheve viktige personer og hendelser i norsk historie. Blant annet ser han for seg at kvinnenes politiske historie vil bli viktig.

– Og da snakker jeg ikke om stemmerettskampen, men om seksualhelse, mødrehygienekontor, familieplanlegging og prevensjon. Det var minst like viktig for kvinners mulighet til å delta i politikk som stemmeretten, sier Aarebrot engasjert.

Han ser for seg å snakke om alle dem som ikke fikk stemmerett i 1814 og utvandringen til Amerika, for å nevne et par ting. Ett eller to tema vil bli presentert per tiår.

– Jeg er vant til å holde lange, intense forelesninger blant annet i menneskerettigheter, så det er ikke noe dramatisk for meg å snakke i 200 minutter. Det betyr ikke noe at det er direktesendt heller, jeg har ikke tenkt noe på at det kan oppstå problemer med det før du spurte, humrer Aarebrot.

GLAD I Å SNAKKE

Interessen rundt foredraget har så langt vært stor, melder Studentersamfunnet i Bergen, som er arrangør sammen med NRK.

Samfunnet har også jubileum i år, de fyller 80 år, og feiringen starter torsdag.

– Det kommer nok til å bli fullt hus på fredag. Aarebrot har deltatt ved en rekke av våre arrangementer tidligere og er en populær foreleser, sier medlem i Samfunnets debattkomite, Kevin Tobin (24).

For øyeblikket er flere titalls studenter i sving med å rigge til sendingen som skal være på Kvarteret.

– Vi har høye forhåpninger til det som skal skje på fredag. Aarebrot er jo glad i å snakke uavbrutt, nå får han muligheten. Det blir en spennende kveld, tror Tobin.

SA UMIDDELBART JA

– Dette blir Frank-show; lærerikt og underholdende på en gang.

Det sier prosjektleder i NRK, Thomas Hellum til BA.

– Frank svarte umiddelbart ja til ideen vår, en idé vi fikk etter å ha laget en dokumentar om ham i 2009. Da holdt han et flammende foredrag for diplomatstudenter i Frankrike om Europas i historie til latter og applaus. Vi tenkte at dette måtte flere få oppleve, sier Hellum.

SPRØ IDE

Han kjenner ikke til at en forelesning har blitt direktesendt på denne måten tidligere.

– NRK synes dette var en såpass sprø idé at de sa ja. Etter Hurtigruten og flere andre minutt for minutt-sendinger har man fått gehør for å gjøre litt rare ting. Folk synes dette er interessant og morsomt, sier Hellum.

Han sier seerne kan forvente seg en engasjert, kunnskapsrik og stimulerende foreleser.

– Han er den eneste som får studentene til å komme på forelesning klokken 0800.